ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η διαπραγμάτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η διαπραγμάτευση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «παράσταση» στημένη για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες ενόψει των ευρωεκλογών «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Σκουρλέτης αιτιολόγησε χθες (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας ότι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν αγγίζει και δεν αμφισβητεί τον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται. Πρόσθεσε, δε, ότι «ο κ. Σαμαράς πρέπει να εμφανισθεί ως υπερασπιστής των συμφερόντων της ελληνικής πλευράς, να τα θυμηθεί έστω μετά τέσσερα χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου αυτά τα συμφέροντα… Και ο κ. Σόιμπλε από τη μεριά του προ των ευρωεκλογών πρέπει να εμφανισθεί στη γερμανική κοινή γνώμη ότι δεν είναι διατεθειμένος να χαρίσει τίποτα στους “τεμπέληδες” Ελληνες». Προεξόφλησε, μάλιστα, ότι η δόση θα δοθεί, καθώς κανένας «δεν θα βάλει σε κίνδυνο της ισορροπία του ευρωπαϊκού συστήματος».

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, καταγγέλλει την κυβέρνηση για «μαγείρεμα» των στοιχείων, προκειμένου να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι το ελληνικό πρόγραμμα στέφεται με επιτυχία. Οπως αναφέρουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ μειώνεται το ΑΕΠ του 2012 και, κατά συνέπεια, αυξάνεται η ύφεση του 2012 από 6,4% σε 7% και, επί της ουσίας, «μεταφέρεται» ύφεση από το 2013 στο 2012. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για ύφεση το 2013 μικρότερη του αναμενομένου και για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, επίσης, ότι και οι τρεις κεντρικοί στόχοι της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής –η δημοσιονομική προσαρμογή, η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας– δεν έχουν επιτευχθεί. Αντιθέτως, το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο και η κυβέρνηση επιμένει όχι στη βιωσιμότητα, αλλά στην πρόσκαιρη «εξυπηρετησιμότητά» του. Η χρηματοπιστωτική εξυγίανση απέτυχε, οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποσταθεροποιείται περαιτέρω εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης, της υπερφορολόγησης, της μείωσης εισοδημάτων και της ανεργίας, που εκτοξεύουν τα «κόκκινα» δάνεια. Τέλος, οι αναπτυξιακές προοπτικές επιδεινώθηκαν λόγω της υπερφορολόγησης, του κόστους ενέργειας, του υψηλού κόστους χρήματος, της συνεχούς μείωσης δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Πολιτική Γραμματεία

Χθες, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη διακήρυξη με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί προς τις ευρωεκλογές. Σε αυτήν θα συμπυκνώνονται τα μηνύματα του δημοψηφισματικού χαρακτήρα που προσδίδει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική αναμέτρηση, η ιδέα ότι μια διαφορετική Ευρώπη είναι εφικτή και οι κεντρικοί άξονες της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή