Μηνύματα συμφωνίας από Βρυξέλλες

Μηνύματα συμφωνίας από Βρυξέλλες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δουλεύουμε όσο σκληρά μπορούμε για να φτάσουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στην «Κ» ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Δεν είναι μυστικό ότι όσο η τρόικα είναι στην Αθήνα, οι ρυθμοί εργασίας ανεβαίνουν και τα θέματα κλείνουν γρηγορότερα, παρ’ όλο που στους κύκλους της τρόικας στις Βρυξέλλες υπάρχει μια γενικότερη κόπωση και δυσαρέσκεια, ειδικότερα όταν γίνεται η σύγκριση με την Κύπρο που στο ίδιο χρονικό διάστημα διαπραγμάτευσης (από τον Σεπτέμβριο 2103) οι Κύπριοι έχουν καταφέρει να κλείσουν τρεις αξιολογήσεις. Είναι ξεκάθαρο όμως και στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ότι η παράταση της αξιολόγησης σε αυτό το σημείο θέτει την ελληνική οικονομία σε κίνδυνο (τα spreads μετά μια πτωτική πορεία έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν), ενώ «το μη κλείσιμο της αξιολόγησης την Κυριακή το βράδυ ξέρουμε ότι θα γίνει παγκόσμια είδηση μαζί με την Ουκρανία και το χαμένο αεροσκάφος της Malaysian Airlines», έλεγε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατανοούσε πόσο σημαντικό είναι να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα. «Αλλωστε, ένας από τους λόγους της επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα ήταν να περάσει το μήνυμα και στις ελληνικές αρχές ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει άμεσα. Γι’ αυτό δεν ήταν τυχαίο ότι το ίδιο ήταν και το μήνυμα που βγήκε από το Eurogroup της Δευτέρας, με τον Ολι Ρεν να δηλώνει πως «είναι πολύ σημαντικό να τελειώσει η αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα».

Το βασικό μέτωπο που έχει δημιουργήσει εκνευρισμό και στις δύο πλευρές είναι η διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, όπου τρόικα και κυβέρνηση «βρίσκονται σε πραγματική σύγκρουση», σύμφωνα με πηγές της τρόικας, σε αντίθεση με ό,τι δηλώνει η κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ενοχλούν τα μέλη της τρόικας που θεωρούν ότι βασίζεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενώ τέτοιου είδους εξαγγελίες «ακούγονται περισσότερο σαν ξεπερασμένη ελληνική πολιτική που πιστεύαμε ότι είχαμε πια αφήσει πίσω μας», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ομως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό το θέμα έχει συμφωνηθεί από πέρυσι και ήταν και ο βασικός παρακινητής για την επίτευξη τέτοιου πλεονάσματος. Συγχρόνως, πηγή της τρόικα λέει στην «Κ» ότι είναι λίγο νωρίς η ελληνική κυβέρνηση να μιλάει για μοίρασμα κοινωνικού μερίσματος όταν το πλεόνασμα του 2013 δεν έχει επικαιροποιηθεί από τη Eurostat και εξέφραζε αμφιβολίες για το πόσο τελικά θα είναι το «πραγματικό πλεόνασμα», εννοώντας αν αυτό που θα προκύψει θα προέρχεται από διαρθρωτικές  μεταρρυθμίσεις  και  όχι από  μέτρα που ελήφθησαν για μία φορά.

Αλλο βασικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις έχει δημιουργήσει η «κόκκινη γραμμή» που έχει τραβήξει το ΔΝΤ για το θέμα των απολύσεων του Δημοσίου. Το ΔΝΤ θέλει να έχει στα χέρια του ένα σχέδιο για τα νούμερα του 2015 (πόσοι και από ποιους τομείς θα φύγουν). Η Κομισιόν, από την άλλη, είναι πολύ πιο ελαστική στο θέμα αυτό, καθώς ξέρει ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευτεί με ένα τέτοιο σχέδιο για το 2015.

Πηγές της τρόικας λένε στην «Κ» ότι το ΔΝΤ είναι δυσαρεστημένο από την πιο ελαστική στάση που έχει κρατήσει η Επιτροπή σε αυτή την αξιολόγηση και δεν είναι λίγοι που ψιθυρίζουν ότι ίσως έφτασε η ώρα να φύγει το ΔΝΤ μετά το τέλος αυτής της αξιολόγησης από την τρόικα. Προς το παρόν, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Κυριακή το βράδυ και στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή