Διαψεύδει αποχώρηση από Κύπρο η Noble Energy

Διαψεύδει αποχώρηση από Κύπρο η Noble Energy

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκώς νέα σενάρια τροφοδοτεί η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ στις διεθνείς αγορές, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού συνεχίζονται και το Ισραήλ έχει αρχίσει ήδη να αντλεί αέριο από το κοίτασμα «Tamar». Ετσι, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία ελέγχει το 70% του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, υποχρεώθηκε να διαψεύσει δηλώσεις του πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα, ο οποίος υποστήριζε ότι, στην πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της Noble και των Ισραηλινών εταίρων της Delek και Αvner στην Τουρκία, συζητήθηκε η μεταφορά κυπριακού και ισραηλινού αερίου. Σε ανακοίνωσή της η Νοble Energy διευκρινίζει ότι «σε σχέση με όσα αναφέρονται σε συνέντευξη του κ. Μπράιζα, η Noble δεν διεξήγαγε καμία συζήτηση με τουρκικές εταιρείες για τη μεταφορά αερίου από το οικόπεδο 12 προς την Τουρκία». Η εταιρεία διέψευσε επίσης κατηγορηματικά τις φήμες που την ήθελαν να αποχωρεί από την Κύπρο. Οπως σημείωναν κυπριακές πηγές, ήταν μια ασυνήθιστη κίνηση για τη Noble, που είναι ιδιαίτερα φειδωλή στην έκδοση ανακοινώσεων.

Ο κ. Μπράιζα είναι σήμερα μέλος του Δ.Σ. της τουρκικής ενεργειακής Turcas. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» υποστήριξε ότι η Noble Energy διεξάγει συζητήσεις με την εταιρεία του, αλλά και με τον τουρκικό όμιλο Zorlu Group σε σχέση με έναν αγωγό που θα μεταφέρει κυπριακό και ισραηλινό αέριο στην Τουρκία, όπως επίσης και ότι η κρατική τουρκική εταιρεία BOTAS, που είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου στην Τουρκία, ήταν παρούσα σε αυτές τις συζητήσεις. Με άρθρα και συνεντεύξεις του, ο κ. Μπράιζα έχει ταχθεί υπέρ ενός αγωγού μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού αερίου στην Τουρκία, ο οποίος θα περνά και από το Βασιλικό και θα τροφοδοτεί το τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου.

Πάντως και σε ό,τι αφορά το κοίτασμα «Leviathan», το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο πλωτού τερματικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ενεργειακό πρακτορείο Platts που επικαλείται ενημέρωση από τον Πίτερ Κόλμαν, CEO της αυστραλιανής Woodhouse στο Σίδνεϊ. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει το 25% του «Leviathan» έναντι 2,5 δισ. δολ. Ο κ. Κόλμαν είπε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αγωγών προς την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Αυτός ο τελευταίος θα έχει δυναμικότητα 500 εκατ. cf ημερησίως, κάτι που διασφαλίζει, σε συνδυασμό με τα κυπριακά κοιτάσματα, τη βιωσιμότητα του τερματικού στο Βασιλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή