Ανοιγμα ΣΥΡΙΖΑ προς ΠΑΣΚΕ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα στον συνδικαλιστικό χώρο αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα δεδομένα που κυριαρχούν εκεί και να αυξήσει την επιρροή του. Η αποτυχία των εκπροσώπων και των κινήσεων που στηρίχθηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές για στην εκπροσώπηση στο ΤΕΕ και, πιο πρόσφατα, στον ΔΣΑ, έχουν επιτείνει τον προβληματισμό της Κουμουνδούρου. Η επισήμανση ότι, κατά παράδοση, της επικράτησης ενός κόμματος στις εθνικές εκλογές προηγείται η επικράτηση των υποψηφίων του σε επαγγελματικά σωματεία και συνδικαλιστικές ενώσεις, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί ανασύνταξη των συνδικαλιστικών δυνάμεων, ώστε να επιτύχει στο μέλλον καλύτερα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικότερη αποτύπωση της κινητικότητας που αναπτύσσεται σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι διεργασίες για τη συγκρότηση του Μετώπου Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση (ΜΕΣΑ), που κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο με την ιδρυτική συνδιάσκεψη.

Η νέα κίνηση αφορά τον συνδικαλισμό των μισθωτών εργαζομένων και, μάλιστα, υιοθετείται ένα νέο σχήμα κοινής εκπροσώπησης για μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Στις βασικές προτάσεις, άλλωστε, είναι η σταδιακή διαμόρφωση ενός ενιαίου συνδικαλιστικού φορέα, που θα διαδεχθεί τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και θα περιλαμβάνει όλη τη μισθωτή εργασία, αλλά και ευρύτερα όλες τις μορφές εξαρτημένης εργασίας, όπως, για παράδειγμα, τους εργαζομένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών. Αν και επισήμως γίνεται λόγος για προσπάθεια να συμπορευθούν συνδικαλιστικές συλλογικότητες που εκπροσωπούν χώρους από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μέχρι το Κέντρο, μία βασική παράμετρος της διαδικασίας αφορά το θεσμικό «πάντρεμα» της ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, έχει καταγραφεί σημαντική μετακίνηση στελεχών και μελών της ΠΑΣΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από τις τωρινές διεργασίες επιδιώκεται να επισημοποιηθεί αυτή η τάση. Βεβαίως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται για άλλη μια φορά φωνές ότι δεν μπορεί αυτή η διαδικασία να γίνει άκριτα, ούτε να λειτουργήσει η προσπάθεια δημιουργίας ενός αναβαθμισμένου συνδικαλιστικού βραχίονα ως «πλυντήριο» για άτομα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις κακές εκφάνσεις και πρακτικές του συνδικαλισμού και έχουν ταυτισθεί απόλυτα με κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

Η κινητικότητα για τη διαμόρφωση του νέου φορέα συνδέεται και με την επιθυμία στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερασθούν οι εσωκομματικοί διαχωρισμοί που, σε συνδικαλιστικό επίπεδο, έχουν αποδυναμώσει υποψηφιότητες και κινήσεις, αλλά και να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία διεμβολισμού στεγανών που έχουν διαμορφωθεί σε συνδικαλιστικές ενώσεις, όπως για παράδειγμα οι διαδικασίες ανάδειξης εκπροσώπων ή το άνοιγμα σε νέα μέλη, που εκτιμάται πως λειτουργούν ανασταλτικά στο να αποτυπωθούν στις κάλπες οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στο πολιτικό τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή