Συνάντηση με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών είχε ο Ευ.Βενιζέλος

Συνάντηση με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών είχε ο Ευ.Βενιζέλος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, είχε σήμερα συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Κατά την διάρκεια της ωριαίας και πλέον συνάντησης, οι κ.κ. Βενιζέλος και Ζαρίφ, ως επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, συζήτησαν θέματα που καλύπτουν όλο των φάσμα των διμερών και των διεθνών σχέσεων. Στη συνέχεια, παραχώρησαν, από κοινού, συνέντευξη Τύπου και αμέσως μετά οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας κατά τη διάρκεια του οποίου συνεχίστηκε η συζήτηση.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι πολιτικές επαφές των δύο χωρών, καθώς και η εμπορική και οικονομική τους συνεργασία στο πλαίσιο πάντα της διεθνούς νομιμότητας και πιο συγκεκριμένα των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Βενιζέλος και Ζαρίφ εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας, της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, της βιομηχανίας τροφίμων και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Λόγω του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνέχεια των συνομιλιών για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και τελικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε., συζήτησε επίσης με τον κ. Ζαρίφ και για το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ισλαμικής Δημοκρατίας Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας  και  χαρακτήρισε ως μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της διεθνούς πολιτικής την επίτευξη οριστικής και συνολικής συμφωνίας μέσω της διαδικασίας ΕΕ 3+3.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών για το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα ελληνικά εθνικά θέματα, κυρίως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν επίσης ζητήματα θαλασσίων ζωνών, λαμβανομένης υπόψη της εμπειρίας των δύο χωρών, αλλά και προβλήματα όπως το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα και το human trafficking.

Στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής, οι κ.κ. Βενιζέλος και Ζαρίφ είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στα μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα και κυρίως για την Ουκρανία, τη Συρία, την κατάσταση στην Αίγυπτο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και για το Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή