Η ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων και το έλλειμμα πολιτικής βούλησης

Η ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων και το έλλειμμα πολιτικής βούλησης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντικότερη θεσμική αλλαγή στη φορολογική διοίκηση μετά το 2010 είναι η ίδρυση, μετά κόπων και βασάνων, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Νοέμβριο του 2012. Τον Ιανουάριο του 2013, λίγες εβδομάδες μετά τη συνταξιοδότηση της κ. Φραντζεσκάκη, διορίστηκε επικεφαλής της νέας υπηρεσίας ο Χάρης Θεοχάρης, έως τότε γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην στέλεχος πληροφορικής σε επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τη μέρα που τον συναντάμε, 13 μήνες αργότερα, στο γραφείο του στην Καραγεώργη Σερβίας, ο κ. Θεοχάρης πάσχει από γρίπη. Παρ’ όλα αυτά και παρότι η συνάντηση ξεκινάει αργά το απόγευμα, είναι ο συνήθης αναλυτικός εαυτός του. «Οι υπηρεσίες που ασχολούνται με το παρελθόν είναι πεθαμένες», εξηγεί. «Δεν μπορεί η φορολογική διοίκηση να ασχολείται με τα χρέη του παρελθόντος. Πέραν της πενταετίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι εισπράξιμα. Αρα πρέπει να σταματήσουν οι υπηρεσίες να σπαταλούν τον χρόνο και τους πόρους τους κυνηγώντας τα».

Κι αν διαγραφεί μία υπόθεση που είναι πολιτικά ευαίσθητη; «Δεν παραγνωρίζω τις πολιτικές ευαισθησίες. Ομως η ΓΓΔΕ έχει στόχο την αποτελεσματικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να διαλέξουμε μεταξύ πολιτικά ευαίσθητων υποθέσεων και υποθέσεων που φέρνουν χρήματα στα ταμεία».

Εκτός από χρονικά όρια, ο κ. Θεοχάρης θεωρεί επιβεβλημένο να τεθούν και περιορισμοί στην έκταση των ελέγχων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των 54.000 εμβασμάτων εξωτερικού κατά την περίοδο 2009-11, «πρέπει να ελεγχθεί το 10% με βάση την ανάλυση κινδύνου. Εκεί θα έχεις υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, 25%-30%. Από εκεί και πέρα, μειώνονται ραγδαία. Αν πέσουν στο 1%-2%, πρέπει η μία ή δύο παραβάσεις να αποφέρουν αρκετά έσοδα ώστε να καλύψουν το κόστος ενασχόλησης με τις 100».

Σύμφωνα με τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, αυτές τις μέρες γίνονται κλήσεις σε ακρόαση (το πρώτο στάδιο της διαδικασίας) για 150 περιπτώσεις εμβασμάτων όπου υφίστανται ενδείξεις φοροδιαφυγής. Γιατί πήρε τόσο πολύ χρόνο η υπόθεση; «Δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο», εξηγεί ο κ. Θεοχάρης. «Ούτε για το άνοιγμα των λογαριασμών ούτε για στοχευμένους ελέγχους που μπορούν να βασιστούν σε στοιχεία εμβασμάτων. Το τελευταίο αυτό ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο». Η καθυστέρηση αυτή, όπως και ο πολύ μικρός αριθμός ελεγκτών που είχαν επωμιστεί τις βαριές αυτές υποθέσεις (εμβάσματα, λίστα Λαγκάρντ), είναι κι αυτά δείγματα της ελλειμματικής πολιτικής βούλησης, ακόμη και τώρα, να δοθεί τέλος στην «ασυλία» για την οποία μιλάει ο κ. Γ. Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τη νέα φιλοσοφία στον έλεγχο της φοροδιαφυγής, ο κ. Θεοχάρης καλείται να περιφρουρήσει την ανεξαρτησία της νέας υπηρεσίας από πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτή ήταν η λογική της δημιουργίας της και ο λόγος που πολεμήθηκε –και πολεμιέται– λυσσαλέα από μέρος του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ.

Ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), είναι απαισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές της ΓΓΔΕ. Οπως λέει: «Αν ήταν πραγματικά ανεξάρτητη, θα ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη – αλλά δεν είναι». Η εκτίμησή του είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, θα μετατραπεί σε πολιτική θέση, «σαν τις υπόλοιπες Γενικές Γραμματείες». Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι υπάρχουν ακόμη «πολιτικές παρεμβάσεις», τόσο στις κρίσεις προσωπικού όσο και στις διαδικασίες ελέγχου. Ωστόσο, ακόμα κι αυτός παραδέχεται ότι με τη νέα αρχή τα πράγματα λειτουργούν «πιο αξιοκρατικά απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Η κ. Φραντζεσκάκη, από την πλευρά της, θεωρεί ότι με τους σωστούς συνεργάτες και με επιμονή σε νέες μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αντί για τις αποτυχημένες του παρελθόντος, μπορεί η νέα υπηρεσία να αποδειχθεί αποτελεσματική υπό τον κ. Θεοχάρη. Την ίδια άποψη έχει υψηλόβαθμος εν ενεργεία εφοριακός, που όπως λέει στην «Κ», ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ «αντικατέστησε και κουμπάρο του Σαμαρά από διευθυντή ΔΟΥ. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, αλλά δεν έκανε πίσω». Η εξέλιξη του ΚΕΦΟΜΕΠ θα είναι ένα κρίσιμο τεστ αντοχής για τη νέα αρχή. Οι πρώτοι μήνες δεν έχουν κυλήσει ομαλά. Τον περασμένο μήνα παραιτήθηκε ο έμπειρος πρώτος επικεφαλής του, Ευ. Χασάπογλου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Προ ολίγων ημερών, 8 ακόμα στελέχη του αντικαταστάθηκαν κατόπιν αξιολόγησης. Ο κ. Θεοχάρης παραδέχεται ότι το ΔΕΚ Αθηνών, που ανέλαβε τη λίστα των 1.700 έως ότου μεταβιβαστούν στο ΚΕΦΟΜΕΠ, ειδικευόταν περισσότερο σε νομικά πρόσωπα, κάτι που εντείνει το μυστήριο γύρω από τη συγκεκριμένη επιλογή, αλλά και τον σκεπτικισμό για την απόφαση να στελεχωθεί η νέα μονάδα σε βαθμό άνω του 50% με προσωπικό από το ΔΕΚ. Οσο για το αν κάποιοι από τους ελεγκτές των τριμελών συνεργείων της κ. Φραντζεσκάκη προσελήφθησαν ποτέ στο ΚΕΦΟΜΕΠ, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ δηλώνει άγνοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή