Εσωστρέφεια ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ

Εσωστρέφεια ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διακήρυξη, με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδεύσει προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου, και η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου απειλούν να ανοίξουν νέο κύκλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης και εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο πολλά στελέχη του κόμματος εκφράζουν προβληματισμό. Σε συνδυασμό με την αποτυπωμένη στις δημοσκοπήσεις στασιμότητα στα ποσοστά, επισημαίνουν ότι ένας νέος γύρος δημόσιας αντιπαράθεσης σίγουρα δεν διευκολύνει τη «φυγή προς τα εμπρός».

Αναφορικά με τη διακήρυξη, ήδη διατυπώνονται γκρίνιες για την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το κείμενο να έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2013 και να ακολουθήσει η σύσταση ενός διευρυμένου σώματος – διαρκούς συνεδρίου, ώστε να γίνει εκτενής δημόσια συζήτηση. Αντ’ αυτού, η συζήτηση στα όργανα άρχισε μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία έληξε μάλλον… άδοξα. Το κείμενο που παρουσιάσθηκε από την ομάδα που συγκροτήθηκε για τις ευρωεκλογές απορρίφθηκε μετ’ επαίνων, με τις πλέον μετριοπαθείς αντιδράσεις να το χαρακτηρίζουν φλύαρο και υπερβολικά εκτενές και την εσωκομματική αντιπολίτευση να θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν βάση για συζήτηση.

Η πλειοψηφία συμφώνησε ότι θα πρέπει να έρθει ένα πιο μαζεμένο σε έκταση κείμενο. Μένει να φανεί εάν οι αλλαγές θα ικανοποιήσουν την εσωκομματική αντιπολίτευση. Η κριτική της εκφράζεται με τη φράση ότι «η διακήρυξη που ήρθε προς συζήτηση είναι ένα κείμενο άλλης εποχής, αφορά την Ε.Ε. της δεκαετίας του 1980». Τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος, ειδικότερα, εξέφρασαν την άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ανοιχτή η διαδικασία μετεξέλιξης της Ε.Ε., ώστε να αρκεί ένα κείμενο με παρατηρήσεις – προσδοκίες για τη μορφή που οι μηχανισμοί της Ε.Ε. θα λάβουν. Θεωρούν ότι ήδη έχει παγιωθεί η δομή και λειτουργία τους με βάση τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Ετσι, αυτό που ζητούν είναι ένα κείμενο που θα καταγράφει τις επιλογές που έγιναν μέχρι τώρα στη θεσμική εξέλιξη της Ε.Ε., τι επίδραση είχαν στη διαμόρφωση πολιτικής, πώς αυτή επηρέασε την μεθοδολογία αντιμετώπισης της κρίσης, ουσιαστικά αναπαράγοντάς την και, τέλος, πώς μπορούν οι πολιτικές αυτές να ανατραπούν. Από την εσωκομματική αντιπολίτευση διευκρινίζουν ότι δεν αμφισβητούν την αρχιτεκτονική της Ε.Ε., θεωρούν, ωστόσο, ότι για να καταστεί εφικτή μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, απαιτείται μια περισσότερο συγκρουσιακή προσέγγιση και αυτή θα πρέπει να εκφραστεί στη διακήρυξη.

Το νέο κείμενο της διακήρυξης αναμένεται να συζητηθεί και πάλι σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εντός της προσεχούς εβδομάδας, ενώ φαίνεται ότι, εξαιτίας των καθυστερήσεων, η Κεντρική Επιτροπή που θα εγκρίνει το τελικό κείμενο και τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο 29-30 Μαρτίου.

Οσον αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, πέραν των ονομάτων που έχουν ήδη αναφερθεί και τις διεργασίες από πλευράς ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα, εκτός από τη στήριξη στην υποψηφιότητα του Νίκου Χουντή, προσανατολίζεται να προτείνει τις υποψηφιότητες των Σόφης Παπαδόγιαννη, Δέσποινας Σπανού και Γιάννη Τόλιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή