Αλλαγές στον έλεγχο «πόθεν έσχες»

Αλλαγές στον έλεγχο «πόθεν έσχες»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης και ερωτήματα στο περιστύλιο προκαλεί η τροπολογία μέσω της οποίας επέρχονται αλλαγές στη διαδικασία ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», με αφορμή προβλήματα που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του αναδρομικού ελέγχου για πολιτικούς που είχαν κυβερνητική ή και κρατική εξουσία από το 1974 και μετά. «Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης δημοσίων προσώπων, ανέκυψαν δυσχέρειες», σημειώνεται στην έκθεση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες ακριβώς είναι αυτές οι «δυσχέρειες».

Η τροπολογία που είχε κατατεθεί ως βουλευτική, με τις υπογραφές των κ. Γ. Κεφαλογιάννη (Ν.Δ.) και Χρ. Γκόκα (ΠΑΣΟΚ), και υπό το βάρος των αντιδράσεων είχε αποσυρθεί, επανακατατέθηκε -ελαφρώς τροποποιημένη- χθες, αυτή τη φορά ως υπουργική, από τον κ. Χαρ. Αθανασίου. Στόχος, να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο για τον «Κώδικα μετανάστευσης», η συζήτηση επί του οποίου αρχίζει σήμερα. Η διαφοροποίηση της «νέας» τροπολογίας εστιάζεται στον επιπλέον του αρχικώς προβλεφθέντος χρόνο που δίδεται στην επιτροπή ελέγχου ώστε να ολοκληρώσει το έργο της. Δίδεται εξάμηνη και όχι δωδεκάμηνη παράταση, δηλαδή έως το τέλος του έτους.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης και ο προβληματισμός εντός του Κοινοβουλίου αφορούν το γεγονός ότι, ενώ αρμόδια για την επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν στην εν λόγω διαδικασία (επαν)ελέγχου είναι η επιτροπή της Βουλής, το ζήτημα που επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παρέμβει νομοθετικά δεν έχει συζητηθεί σε κάποια από τις συνεδριάσεις της. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της, Δ. Παπαδημούλης, όχι μόνο ζητεί την άμεση σύγκλησή της, αλλά και σημειώνει ότι η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει από τον Δεκέμβριο! Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια σύντομης μεν, πλην όμως εντονότατου χαρακτήρα συζήτησης στην Ολομέλεια για την αναλόγου περιεχομένου βουλευτική τροπολογία, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει με υποβολή αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και εμπνευστής του νόμου για τον αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες», Απ. Κακλαμάνης, είχε κάνει λόγο για αποτέλεσμα εμπνεύσεως κάποιου «όχι απλώς φαύλου, αλλά φαυλεπίφαυλου».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρός της, Γ. Καλαντζής, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας είχε ανεπισήμως «δείξει» τον κ. Κακλαμάνη ως έναν εξ εκείνων των οποίων η υπόθεση είναι που προκάλεσε προβλήματα στον επανέλεγχο, ενώ σε συζήτησή του με δημοσιογράφους είχε αποκαλύψει ότι ο κατ’ αρχήν αναδρομικός έλεγχος είχε ολοκληρωθεί. Και πως το μόνο που απέμενε ήταν, για όσους υπάρχουν ερωτήματα, να προσκομίσουν κάποια δικαιολογητικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή