Εγκρίθηκαν οι εκπτώσεις για τις βιομηχανίες

Εγκρίθηκαν οι εκπτώσεις για τις βιομηχανίες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην ενεργοβόρο βιομηχανία και το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου αποτέλεσαν τον σκληρό πυρήνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στον τομέα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, που αποτυπώνονται σε τέσσερις παραγράφους στο συνοπτικό κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προσήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων, με την τρόικα να θέτει θέμα ακύρωσης της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ που αποφάσισε τις εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια. Η στάση της τρόικας «μαλάκωσε» αρκετά μετά τη σαφή διατύπωση της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης για τη στήριξη του μέτρου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις.

Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία απασχολεί συνολικότερα την Ε.Ε. και θα συζητηθεί σε επίπεδο κορυφής. Περιέγραψε τις συνέπειες στον τομέα της ανεργίας από το κλείσιμο εργοστασίων, αλλά και στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, αφού η λειτουργία ενεργοβόρων βιομηχανιών συντηρεί και τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η τρόικα φέρεται να κάνει αποδεκτό τελικά το μέτρο υπό την προϋπόθεση ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις και τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς πως για οποιοδήποτε μελλοντικό μέτρο θα υπάρχει προηγουμένως συνεννόηση μαζί της. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι το μέτρο των εκπτώσεων «ισορροπεί» παράλληλα με τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χονδρική αγορά, αλλά και την ανά τετράμηνο αξιολόγηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η στάση της τρόικας και στο θέμα του ανοίγματος της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, στην οποία διατηρούν αποκλειστικό δικαίωμα προμήθειας οι τρεις ΕΠΑ που δραστηριοποιούνται σε αυτή. H τρόικα φέρεται να έκανε αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για «ωρίμανση της αγοράς» υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εγερθούν απαιτήσεις εις βάρος της ελληνικής Πολιτείας από τους επενδυτές των τριών ΕΠΑ (ΕΝΙ και Shell). Ο κ. Μανιάτης ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή των Βρυξελλών για τη διασφάλιση σχετικής γραπτής δέσμευσης των επενδυτών, προτείνοντας συζητήσεις σε τριμερές επίπεδο.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά προβλέπει επίσης δέσμευση για αποπληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα στη ΔΕΗ. Για κάποιες οφειλές η αποπληρωμή θα είναι άμεση, ενώ για άλλες σε αρκετές δόσεις.

Ο μηδενισμός του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ αποτελεί, τέλος, το τέταρτο σημείο των ενεργειακών δεσμεύσεων στο νέο Μνημόνιο. Η τρόικα έχει κάνει αποδεκτό, με μικρές αλλαγές, το νομοσχέδιο για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή (New Deal).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή