Διχογνωμία ΔΝΤ – Κομισιόν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απόσταση και διαφωνία απόψεων στους κόλπους της τρόικας, κυρίως ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προκαλέσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η βασική απόκλιση στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχει τραβήξει το ΔΝΤ για το θέμα των απολύσεων του Δημοσίου. Το Ταμείο θέλει να έχει στα χέρια του ένα σχέδιο για τα νούμερα του 2015 (πόσοι και από ποιους τομείς θα φύγουν). Η Κομισιόν, από την άλλη, είναι πολύ πιο ελαστική στο θέμα αυτό, καθώς ξέρει ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί με ένα τέτοιο σχέδιο για το 2015.

Το άλλο βασικό «αγκάθι» που έχει μπει ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ε.Ε. είναι το θέμα τον ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ πιο «χαλαροί», κατανοώντας ότι πολιτικά η κυβέρνηση δεν αντέχει να το θέσει πριν από τις ευρωεκλογές, το ΔΝΤ είναι πολύ πιο αυστηρό. Πηγή από το Ταμείο έλεγε στην «Κ» ότι το ΔΝΤ λειτουργεί διαφορετικά από τους άλλους δύο εταίρους, καθώς δεν βάζει στη ζυγαριά των μεταρρυθμίσεων το πολιτικό κόστος. «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να κατεβάσει την μπάρα επειδή έρχονται εκλογές, αυτό μπορούν να το κάνουν οι Ευρωπαίοι και γι’ αυτό μάλλον βρίσκεται και το ΔΝΤ στην τρόικα, για να κάνει αυτόν τον έλεγχο με την πάνω από 30 χρόνια εμπειρία του», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το τρίτο μέτωπο που έχει δημιουργήσει προβλήματα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. είναι το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. Ενώ έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να μειωθούν στο 3,9%, η ελληνική πλευρά εμμένει στο ότι θα πρέπει να προέλθει κατά 2,9% από τον εργοδότη και κατά 1% από τον εργαζόμενο. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με αυτήν την κατανομή, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ είναι αντίθετοι, θέλοντας όλη η εισφορά να έρθει μόνο από τον εργοδότη.

Αντιθέτως, το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα όπου φαίνεται να συμφωνούν και οι τρεις. «Το να δώσετε επίδομα στους ενστόλους είναι το αμέσως καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε μετά το κάψιμο του πρωτογενούς πλεονάσματος στην πλατεία Συντάγματος», λέει αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Οχι γιατί έχει κάτι με τους Ελληνες ενστόλους, αλλά γιατί θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Αν ήταν αύξηση μισθών στους ενστόλους, τότε θα το καταλάβαινα. Αυτό που δεν θέλουμε είναι επιδόματα που δίνονται μία φορά και ειδικά προεκλογικά…», έλεγε σε off the record συζήτηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή