Τρεις ημέρες δίπλα στο «Ποτάμι» στην πρώτη εξόρμηση, στην Κρήτη

Τρεις ημέρες δίπλα στο «Ποτάμι» στην πρώτη εξόρμηση, στην Κρήτη

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το μεσημέρι, λίγο μετά την αναχώρηση του εννεαθέσιου βαν με το οποίο ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης γύρισε όλη την Κρήτη σε λιγότερο από τρεις ημέρες, οι συνεργάτες του αντάλλαξαν βλέμματα ανακούφισης. Το πρώτο σκέλος μιας δύσκολης περιοδείας για το «Ποτάμι» είχε τελειώσει. Ακολουθούν η Ηπειρος, η Θράκη, το λεκανοπέδιο. Οποιος έχει κληθεί να καλύψει δημοσιογραφικά μια τυπική περιοδεία πολιτικού αρχηγού, θα δυσκολευόταν να κάνει τη σύνδεση με τις διαδρομές του Θεοδωράκη στην Κρήτη.

Πουθενά δεν ήταν παρόντες οι πάνοπλοι φρουροί επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του περιοδεύοντος, τα πλαστικά σημαιάκια απουσίαζαν, οι οργανωμένοι και με το στανιό «ενθουσιώδεις» οπαδοί δεν ήταν εκεί. Ως προς τον πρωταγωνιστή της περιοδείας, παντού ήταν ο «Σταύρος», πουθενά ο «Θεοδωράκης», απόδειξη της αναγνωρισιμότητας που έχει ως πρόσωπο ο 50χρονος δημοσιογράφος. Στον Δραπανιά, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στους Μαλάδες, στο Ηράκλειο, στον Αγιο Νικόλαο, στη Σητεία, η οικειότητα του κ. Θεοδωράκη στις επαφές του με τους πολίτες, είτε αυτές ήταν προγραμματισμένες είτε όχι, δεν έμοιαζε σε τίποτα με την τυπική επαφή των πολιτικών με τους υποψήφιους ψηφοφόρους τους.

Ωστόσο, από πολύ νωρίς, ήδη από το χωριό στο οποίο γεννήθηκε, στον Δραπανιά Χανίων, έγινε σαφές ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν γίνεται πια δεκτός ως δημοσιογράφος, αλλά ως πολιτικός που πρέπει να έχει έτοιμες απαντήσεις για όλα.

Το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά, το ενδιαφέρον των ντόπιων για τις θέσεις του κ. Θεοδωράκη ήταν αυξημένο. Στη συγκέντρωση στον Δημοτικό Κήπο παρευρέθησαν σχεδόν 1.000 άτομα, ενώ οι ερωτήσεις που δέχθηκε από τους συγκεντρωμένους –με εξαίρεση κάποιες που έμοιαζαν με πολιτικές τοποθετήσεις («στο Ποτάμι κυλάει χρυσάφι από τις Σκουριές», είπε κάποιος, για να λάβει τη γνωστή απάντηση του κ. Θεοδωράκη για τα «ένσημα» του κ. Αλ. Τσίπρα)– ήταν επικεντρωμένες σε συγκεκριμένα θέματα και είχαν μεγάλο εύρος.

Η Κυριακή ήταν η πιο δύσκολη μέρα για όλους: τον Σταύρο, την Κωνσταντίνα, τον Γιώργο, τον Στέφανο, τη Βίκυ και τον Δημήτρη Κυριακόπουλο, ο οποίος είχε αναλάβει να οδηγεί το βαν (με εξαίρεση κάποιες διαδρομές εντός των πόλεων που τις διεκπεραίωσε ο αρχηγός του «Ποταμιού» στο τιμόνι). Η μέρα ξεκίνησε από τα Χανιά. Το μεσημέρι η ομάδα έκανε στάση στο Ρέθυμνο, όπου ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με εθελοντές του κόμματος, αλλά και κατοίκους της πόλης. Το μεσημέρι, το εννεαθέσιο στάθμευσε σε ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο, τους Μαλάδες, στην τοπική έκθεση οινοπαραγωγών. Λίγο αργότερα και αφού απέφυγε να υποκύψει στα κεράσματα σε ένα μέρος όπου το κρασί έρρεε άφθονο, ο κ. Θεοδωράκης βρέθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου.

Απρόοπτα

Εκεί, στο πάρκο 626 συνάντησε πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη οργανωθεί στο κόμμα. Οπως και στα Χανιά, έτσι και στο Ηράκλειο συνάντησε απρόοπτα. Ενας Ηρακλειώτης αρχιτέκτονας, θαμώνας των καφέ της πλατείας, τον σταμάτησε και ζήτησε εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση του «Ποταμιού» σε μάλλον ασυνήθιστα έντονο τόνο και με πολύ σαφή πολιτική τοποθέτηση. Σε ασυνήθιστους –για επαγγελματία πολιτικό– τόνους ήταν και η απάντηση του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι η δική του χρηματοδότηση είναι διαφανής, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα κόμματα και τη γνωστή εξάρτησή τους από τον τραπεζικό δανεισμό.

Πριν από τις εννέα το βράδυ, το βαν του «Ποταμιού» είχε σταθμεύσει στον Αγιο Νικόλαο. Και από εκεί, χθες το πρωί ξεκίνησε για τη Σητεία, όπου κλήθηκε να απαντήσει περί του τι θα πράξει σε πολύ συγκεκριμένα προβλήματα, όπως λ.χ. στο γεγονός ότι η πόλη έχει νοσοκομείο που, λόγω της έλλειψης ειδικοτήτων, οδεύει προς κλείσιμο. Μετά τον κακοτράχαλο δρόμο από Αγ. Νικόλαο προς Σητεία, μέσα από τα βουνά και την ομίχλη, η οποία δεν επέτρεπε ορατότητα πάνω από 5 μέτρα, ο δρόμος προς την Ιεράπετρα έμοιαζε παιχνίδι. Εκεί, ο κ. Θεοδωράκης συνάντησε δύο νέους αγρότες, όχι οργανωμένους σε κόμματα και με συσσωρευμένη οργή απέναντι στις συντεχνίες των μεγαλύτερων σε ηλικία συναδέλφων τους. Στον δρόμο της επιστροφής, προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ο κ. Θεοδωράκης άρχισε να συζητεί για την επόμενη περιοδεία του: στην Ηπειρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή