Ο παραγωγός θα καθορίζει τη διάρκεια του γάλακτος

Ο παραγωγός θα καθορίζει τη διάρκεια του γάλακτος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και με μια ελληνική «πατέντα», θα είναι πλέον η νομοθεσία για τη σήμανση του γάλακτος βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Από τις 329 προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ποσοστό 75%, όπως αυτές περιγράφονται στην έκθεση, ποσοστό 15% θα υιοθετηθούν προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, ενώ το υπόλοιπο 10%, συμπεριλαμβανομένων των φόρων υπέρ τρίτων, θα αντιμετωπισθούν αργότερα.

Ειδικότερα, για το γάλα η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

• Καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια ζωής του γάλακτος απλής παστερίωσης (το λεγόμενο «φρέσκο») που σήμερα ήταν πέντε ημέρες. Στις συσκευασίες θα αναγράφεται απλώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, που θα καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ένα γάλα απλής παστερίωσης διαρκεί σήμερα έως 11 ημέρες.

• Θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος δύο ημερών, σημείο στο οποίο αρχικά αντιδρούσε η τρόικα. Το γάλα αυτό θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από την άρμεξη και θα διατίθεται εντός 48 ωρών από την παστερίωση στην κατανάλωση. Δεν θα απαιτείται να φέρει κάποια ειδική σήμανση.

• Δεν θα απαγορεύεται η χρήση για εμπορικούς λόγους του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες του γάλακτος απλής παστερίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η άρση των περιορισμών στην αδειοδότηση προς ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων σε κορεσμένες περιοχές. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα συνοδευθεί με κίνητρα απόσυρσης ξενοδοχείων, που αποτελεί πάγιο αίτημα του ξενοδοχειακού κόσμου. Για το θέμα της κυκλικότητας της κρουαζιέρας εκπονείται ειδική μελέτη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου και ενδεχομένως να ληφθούν τότε οι οριστικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή