Συμβιβασμός για τις ομαδικές απολύσεις

Συμβιβασμός για τις ομαδικές απολύσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα συμβιβασμό που θέτει την αξιολόγηση του συστήματος έγκρισης ομαδικών απολύσεων, μέχρι τον Σεπτέμβριο, στη διαιτησία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και επανεξέταση ή νομοθέτηση, εάν παρατηρηθούν προβλήματα, έκλεισε το θέμα που αποτέλεσε κομβικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση της τρόικας για όλο το πακέτο των εργασιακών. Η συμφωνία προβλέπει αναβαθμισμένο ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας στην έγκριση των απολύσεων, διατήρηση του υπουργικού βέτο και αξιολόγηση του συστήματος τον Σεπτέμβριο από το ΔΓΕ το οποίο έχει αναλάβει και τη μελέτη για τη συγκριτική ανάλυση με τα συστήματα που ισχύουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αρχικώς το υπ. Εργασίας είχε προτείνει το ισχύον σύστημα να διατηρηθεί ώς τον Δεκέμβριο και όχι μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο ο πυρήνας της διαπραγματευτικής ομάδας του Εργασίας (Γ. Βρούτσης, Β. Κεγκέρογλου, Αν. Στρατινάκη, Παν. Τουφεξής) εκτιμά ως πλέον σημαντική τη συμφωνία που επετεύχθη με τις τριετίες, καθώς ενδεχόμενη κατάργηση θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του βασικού μισθού.

Η τρόικα επέμεινε από την αρχή στην κατάργηση των τριετιών μέχρι το 2017. Εντέλει συμφώνησε με την πρόταση να διατηρηθούν μέχρι και τα τέλη του 2016, με την προϋπόθεση να υπάρξει μείωση 50% στις προσαυξήσεις των τριετιών μόνο για τις νέες προσλήψεις υπαλλήλων (οι εργατοτεχνίτες λαμβάνουν ήδη αρκετά χαμηλότερες προσαυξήσεις) που είναι μακροχρόνια άνεργοι, προκειμένου να λειτουργήσει το μέτρο ως κίνητρο για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας που έχει ανέλθει στο 72%. Τι σημαίνει πρακτικά για τους μακροχρόνια ανέργους εφόσον προσληφθούν με τα κατώτατα όρια; Σημαίνει πως εάν έχουν μία τριετία δικαιούνται 615.38 ευρώ (αντί 644.69). Με δύο τριετίες δικαιούνται 644.68 ευρώ (αντί 703,3) και με τρεις τριετίες 673,9 (αντί 761,9).

Μείωση κατά 50% στις προσαυξήσεις τριετιών μόνο για τις νέες προσλήψεις υπαλλήλων, που είναι μακροχρόνια άνεργοι .

Στο σκέλος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, θα υπάρχει, εντέλει, μικρό όφελος και για την εργατική συμμετοχή, η οποία μεταφράζεται από την 1η Ιουλίου σε μισθολογική αύξηση 1% όπως προκύπτει από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι υπέρ του ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ (του ΔΛΟΕΜ). Το όφελος αυτό αντιστοιχεί, επί παραδείγματι, σε αύξηση 10 ευρώ για μισθωτό με μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ.

Κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες θα είναι από 1ης Ιουλίου οι εργοδοτικές εισφορές. Το αντίστοιχο όφελος της επιχείρησης για μισθό 1.000 ευρώ θα είναι 29 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ρήτρα για νέα μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις εργοδοτικές εισφορές, τέλη 2015 ή αρχές 2016.

Τι συνέπεια θα έχει η μείωση της εισφοράς για τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα μητρότητας, που χορηγεί ο ΟΑΕΔ; Για τη χορήγησή τους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν πλέον στον ΟΓΑ, που έχει την ευθύνη για τη χορήγηση των επιδομάτων σε όλους τους δικαιούχους όλων των Ταμείων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή