ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία θα μας οδηγήσει σ’ ένα νέο Μνημόνιο

ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία θα μας οδηγήσει σ’ ένα νέο Μνημόνιο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μονομερή ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων της τρόικας «διαβάζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε χθες μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατά του πρωθυπουργού. Κατηγόρησε, συγκεκριμένα, τον κ. Σαμαρά για προσπάθεια απόκρυψης του περιεχομένου της συμφωνίας με την τρόικα, η οποία, κατά τον κ. Τσίπρα, «θα μας οδηγήσει σε ένα νέο Μνημόνιο» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. «Η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχεια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε σε «βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Ταύτισε, δε, πλήρως τον κ. Σαμαρά με το Μνημόνιο, από το οποίο πρόσθεσε ότι θα βγει η χώρα μόνο όταν πέσει η τωρινή κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας, που παίρνει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, θα επιμείνει σε προσωποποίηση της σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Σαμαρά αναφορικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί πότε και πώς ελήφθη η απόφαση για μη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και γιατί «συνεχίζεται η σκανδαλώδης απαλλαγή του πρώην βασικού μετόχου της Eurobank Σπύρου Λάτση από τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της τράπεζας». Στον ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τους τόνους για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε χθες για πολιτικές ευθύνες στους χειρισμούς.

Σύγκληση Π.Γ.

Εν τω μεταξύ, εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού, ο κ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα επρόκειτο να συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των έτερων υποψηφίων προέδρων για την Κομισιόν. Για αύριο έχει προγραμματισθεί σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το κείμενο της διακήρυξης για τις ευρωεκλογές, για το οποίο εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις, στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, η εσωκομματική αντιπολίτευση. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, εφόσον οι ενστάσεις επαναληφθούν και υπάρξει αναφορά σε κεντρικά ζητήματα που έχουν ξεκαθαρίσει με αποφάσεις του συνεδρίου, όπως για παράδειγμα η πολιτική σε σχέση με το ευρώ, «θα απαντηθούν με τρόπο ξεκάθαρο». Η πλειοψηφία εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ γίνεται λόγος για συμπεριφορές εντός του κόμματος που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ακόμη και ως απροθυμία να κερδίσει το κόμμα τις εκλογές. Θεωρείται, δε, ότι με τις ενστάσεις που επανέρχονται υποσκάπτεται η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την Κομισιόν, καθώς προκαλείται σύγχυση ως προς τις προθέσεις και τον σχεδιασμό του για την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή