Τροχιοδεικτικές βολές στην Ολομέλεια της Βουλής

Τροχιοδεικτικές βολές στην Ολομέλεια της Βουλής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους ρυθμούς της επιτευχθείσας συμφωνίας με την τρόικα και στον απόηχο των σχετικών πρωθυπουργικών δηλώσεων κινούνται από χθες οι εργασίες του Κοινοβουλίου: βουλευτές όλων των πτερύγων δηλώνουν τόσο επισήμως όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως αναμένουν να δουν το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας, όπως αυτή θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο, προκειμένου -όπως λένε- να διαμορφώσουν άποψη και να λάβουν την απόφασή τους τη στιγμή της ψηφοφορίας. Η γαλάζια πτέρυγα της κυβερνώσας πλειοψηφίας και η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, ήδη λαμβάνουν θέσεις μάχης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τα πάντα και αποπειράται να απομειώσει την αξία των συγκεκριμένων συμφωνιών και συγκεκριμένων μακροοικονομικών επιτυχιών. Διαψεύδεσθε δραματικά και σε αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μ. Βορίδης, απαριθμώντας σειρά προβλέψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά για τον προϋπολογισμό, οι οποίες, όπως σημείωσε, επίσης έχουν διαψευστεί. «Ακυρώνετε τον ρόλο σας, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά κάθετα την κακή και απολύτως αναξιόπιστη προσέγγισή σας. Εμείς μιλάμε με συγκεκριμένες πράξεις τις οποίες εσείς αμφισβητούσατε. Καμιά απολογία θα ακούσουμε; Θα ακούσουμε ότι κάνετε λάθος;», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τα έδρανα αυτά, λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Π. Λαφαζάνης εξαπέλυε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι έχει κρυφή ατζέντα και πως πτυχές της επιτευχθείσας συμφωνίας, οι οποίες συνιστούν «λαιμητόμο» για τα εργασιακά δικαιώματα, θα αποκαλυφθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Π. Κουκουλόπουλος εμφανίστηκε συγκρατημένος: «Δεν πανηγυρίζουμε και δεν έχουμε προσχωρήσει σε καμία θεωρία success story», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και αφού επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση ως προς το πού θα διανεμηθεί το πλεόνασμα, έσπευσε να προσθέσει για τις ομαδικές απολύσεις – ένα από τα υπό εξέταση θέματα: «Το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί όποτε κι αν έρθει κάτι τέτοιο. Δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά αγριότητα». Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι ότι ονομαστικά για τον πρωθυπουργό θετικά σχόλια ακούστηκαν διά στόματος όχι μόνο του κ. Κουκουλόπουλου, αλλά και από τον κ. Απ. Κακλαμάνη.

Την ώρα που ακούγονταν αυτά στην αίθουσα της Ολομέλειας, στους διαδρόμους οι τόνοι ήταν από όλες τις πτέρυγες σαφώς χαμηλότεροι. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν προβληματισμένοι περισσότερο για παράπλευρα ζητήματα, όπως είναι αυτά στα οποία αναφέρονται εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ στην αντιπολίτευση -κυρίως την αξιωματική- συγκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις ότι με τις τελευταίες εξελίξεις και ενόψει των ευρωεκλογών, δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων βουλευτών της πλειοψηφίας. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί δηλώνουν πως έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ορισμένους βουλευτές που έχουν εκφράσει ενστάσεις για επιμέρους ρυθμίσεις (π.χ. για το γάλα και την τιμή του βιβλίου) για το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή