Το φυσικό αέριο στην ατζέντα με Ισραήλ

Το φυσικό αέριο στην ατζέντα με Ισραήλ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και η πρόσφατη επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στην Τεχεράνη αναμένεται να συζητηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν στην Αθήνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι η συζήτηση για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα θα συνεχιστεί «στο ίδιο πλαίσιο» με εκείνο της Διακυβερνητικής του Οκτωβρίου. Σε σχέση με το σχέδιο του αγωγού Ισραήλ-Ελλάδος, αλλά και την κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας, επισήμανε ότι «αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με απλό και αυτόματο τρόπο» και υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο αναμενόταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Ισραήλ σε σχέση με το ποσοστό αερίου που θα διατεθεί προς εξαγωγή. «Αυτό  έχει λυθεί ως θέμα. Μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας «ότι θα λάβουμε υπ’ όψιν μας και τα τεχνικά στοιχεία διότι πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, στις οποίες πρέπει να μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, δεν ενθουσίασε το Τελ Αβίβ, και το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Κορυφαίος παράγων του ΥΠΕΞ, που παραδέχθηκε ότι το θέμα θα τεθεί στις συνομιλίες, έλεγε χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε τι έχουν να μας πουν». Οπως είναι γνωστό, το Τελ Αβίβ βλέπει με μεγάλη καχυποψία το Ιράν και θεωρεί αρνητική εξέλιξη το ενδεχόμενο η διαδικασία της Γενεύης να καταλήξει σε συμφωνία και να αρθούν οι κυρώσεις. Η Ελλάδα έχει διαφορετική άποψη και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, παρά την αναστάτωση στην Ουκρανία, τη Δευτέρα στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε ο προγραμματισμένος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στην κ. Αστον και τον κ. Ζαρίφ και την ιρανική αντιπροσωπεία. Στο πλαίσιο της ανωτέρω συνέντευξης, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με τους ΥΠΕΞ των Δυτ. Βαλκανίων έχει προγραμματισθεί για τις 8/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή