«Δυσανεξία» σε… Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία δημιουργεί η διάταξη η οποία καθορίζει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, καθώς, μετά τον κ. Μαξ. Χαρακόπουλο της Ν.Δ., απρόθυμοι να ψηφίσουν εμφανίζονται και δύο του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Θ. Μωραΐτης και Μιχ. Κασσής. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα περιλαμβάνεται ως άρθρο στο νομοσχέδιο που περιέχει όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα, η στάση των τριών βουλευτών, ένας εκ των οποίων είναι και μέλος της κυβέρνησης, θα καταστήσει μειωμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία απαρτίζεται από τους 153 βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η απόφαση του κ. Α. Λοβέρδου και της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» (όπως λέγεται το κόμμα του) να συμβαδίσει με την «Ελιά» προσθέτει δύο ακόμη βουλευτές στην κυβερνητική πλειοψηφία, τον ίδιο και τον κ. Χρ. Αηδόνη. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ακόμη και αν καταψηφίσουν οι τρεις βουλευτές, τα νομοσχέδια θα εγκριθούν με 152 ψήφους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρακόπουλος συνεχίζει να αντιδρά στην κυβερνητική απόφαση για επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος έως και 10 ημέρες (από πέντε που ήταν μέχρι σήμερα), αφήνοντας, ωστόσο, να εννοηθεί ότι αν αυτή τροποποιηθεί, θα υποχωρήσει. Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο οπισθοχώρησης της κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι ευεπίφορη σε πιθανές ενδοκομματικές πιέσεις. Προφανώς, εφόσον ο κ. Χαρακόπουλος καταψηφίσει, θα αποχωρήσει παράλληλα και από την κυβερνητική θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Περισσότερα για τη στάση του ενδεχομένως να γίνουν γνωστά σήμερα, μετά και την επιστροφή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Αθήνα. Από την πλευρά της Ν.Δ. ενστάσεις διατυπώνει, δίχως να απειλεί ότι θα καταψηφίσει, και ο κ. Ιορδ. Τζαμτζής, ο οποίος έκανε χθες λόγο (ΣΚΑΪ) για «κακή συμφωνία».

Χθες, εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν ο πλέον ευθύς ήταν ο κ. Κασσής, ο οποίος δήλωσε (Βήμα Fm): «Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Γιατί να την ψηφίσω;». Ο κ. Κασσής απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς το τι προτίθεται να κάνει στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ωστόσο ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο κατάθεσης όλων των σημείων της συμφωνίας με την τρόικα σε ένα άρθρο. «Δεν πρέπει να λειτουργούμε εκβιαστικά, διότι υπάρχει αναλαμπή και κάτι θετικό γίνεται», είπε ενδεικτικά ο κ. Κασσής.

«Προαποφασισμένο»

Με εκτενή ανακοίνωσή του διαφοροποιήθηκε και ο κ. Μωραΐτης, ο οποίος, υπενθυμίζεται, ανήκει στον πυρήνα των λεγόμενων «παπανδρεϊκών» βουλευτών. Ο βουλευτής κάνει λόγο για «εικονική διαπραγμάτευση» και τονίζει ότι «ειδικά για το θέμα του γάλακτος το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο». Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το γεγονός ότι «ποτέ σε σχετική σύσκεψη ή διαπραγμάτευση δεν κλήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος είχε εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις στηριζόμενος σε ισχυρά επιστημονικά και όχι μόνον επιχειρήματα». Ο κ. Μωραΐτης επιρρίπτει τις ευθύνες για τους χειρισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «επέδειξε σθεναρή στάση απέναντι στις ρυθμίσεις», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για «πλήρη εξαπάτηση και παραπλάνηση του καταναλωτή» στο ζήτημα του φρέσκου γάλακτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή