Διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις για εξόφληση χρεών σε ΟΤΑ

Διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις για εξόφληση χρεών σε ΟΤΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά σημαντικών θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ρυθμίζει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που περιορίζει σε έναν -από δύο- τους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατά τους οποίους δεν επιτρέπονται αλλαγές στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων (άρθρο 80). Το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι εξισώνει εκ νέου τις συγκεκριμένες περιόδους πριν από τις βουλευτικές εκλογές (ένας μήνας) με αυτές των δημοτικών (δύο μήνες μέχρι πρότινος). Από την πλευρά τους, συνδικαλιστές θεωρούν ότι έτσι διευκολύνονται οι απολύσεις των υπαλλήλων των οποίων λήγει η διαθεσιμότητα στις 22 Μαρτίου.

Με το άρθρο 7 προβλέπεται ότι οι συμβάσεις για πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών (ναυαγοσωστικής, πυρόσβεσης κ.ά.) από δίμηνες μετατρέπονται σε τετράμηνες, ενώ διευκολύνεται και η διαδικασία.

Σημαντική είναι η ρύθμιση (άρθρο 16) που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να μετακινούν με απόφασή τους υπαλλήλους από τον δήμο σε νομικά πρόσωπα ή σε άλλους φορείς του ίδιου δήμου (με αίτημα και του φορέα υποδοχής). Η μετακίνηση είναι διάρκειας πέντε ετών και μπορεί να παραταθεί για επιπλέον πέντε έτη αν κριθεί ότι υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη.

Με το άρθρο 24 ρυθμίζεται πως σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης του Ποινικού Δικαστηρίου για πλημμελήματα ή καταδικαστικής απόφασης σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο αιρετός οδηγείται σε αργία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι όμως απειλούνται με αργία ακόμα και στην περίπτωση δικαστικής δίωξης. Η διαφοροποίηση υπέρ των αιρετών αιτιολογείται για λόγους κύρους – φήμης, αλλά και λειτουργίας των ΟΤΑ.

Με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να ελαφρυνθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες ως προς τις οφειλές τους στους ΟΤΑ. Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δήμους μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις (για υψηλά ποσά). Επίσης, εφόσον μια επιχείρηση τηρεί τη ρύθμιση χρεών και έχει καταβάλει τουλάχιστον το 30% της οφειλής, θα μπορεί να λαμβάνει άδεια λειτουργίας.

Πάντως, το προαναφερθέν άρθρο 80 προβλέπει ότι οι εκλογικοί περιορισμοί (απαγόρευση προσλήψεων πριν από τις εκλογές) δεν θα ισχύσουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενόψει των εποχικών θερινών αναγκών για ναυαγοσώστες, πυρασφάλεια, συμβασιούχους για τη φροντίδα βρεφών, νηπίων κ.ά., καθώς και για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, προκειμένου να μην ανακοπεί η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Επίσης, με το νομοσχέδιο οι δήμοι αναλαμβάνουν ξανά την υποχρέωση μετακίνησης των μαθητών, ενώ για πρώτη φορά ορίζεται πως υποχρεούνται να παρέχουν δωρεάν ευρυζωνική ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολυσύχναστους δημόσιους εξωτερικούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή