Απομακρύνεται το σχέδιο αγωγού Ελλάδας – Ισραήλ

Απομακρύνεται το σχέδιο αγωγού Ελλάδας – Ισραήλ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγοστεύουν οι πιθανότητες για τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου η χώρα μας διεκδικούσε ρόλο στη διακίνηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αντίθεση με το θερμό κλίμα γύρω από το έργο, που είχαν καλλιεργήσει οι Ισραηλινοί τον Οκτώβριο, στη διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας – Ισραήλ, χθες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, που επισκέφθηκε την Αθήνα, δεν έδειξε κανένα ενθουσιασμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η διακίνηση είναι ένα ιδιωτικό έργο και τις αποφάσεις θα λάβει ο ιδιωτικός φορέας».

Ο κ. Λίμπερμαν δήλωσε ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αυστραλίας (σ.σ. πρόκειται για τη Woodside, η οποία διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στο κοίτασμα Leviathan) εξετάζει όλες τις πιθανότητες και εκπονεί μια μελέτη.

«Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να προετοιμαστεί κι ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Αρα εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, ή με άλλο τρόπο», είπε ο κ. Λίμπερμαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ενημέρωση των μετόχων της Woodside στο Σίδνεϊ, όπου παρουσιάστηκαν οι πιθανοί τρόποι μεταφοράς του αερίου, δεν υπήρξε καμιά αναφορά στον αγωγό Ισραήλ – Ελλάδας.

Σε δεύτερο χρόνο, πάντως, ο κ. Λίμπερμαν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας θα υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Οπως δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν να ανανεωθούν και να τονωθούν οι σχέσεις μας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και να προωθηθούν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις μας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εν εκτάσει θέματα συνεργασίας στην άμυνα και στο πεδίο της ενέργειας, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και ανάμεσα στους απόδημους Ελληνες και τις εβραϊκές οργανώσεις στο εξωτερικό. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Τεχεράνη. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Λίμπερμαν, άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τις εντυπώσεις που αποκόμισε ο κ. Βενιζέλος από την επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή