Μήνυμα Σαμαρά προς διαφωνούντες

Μήνυμα Σαμαρά προς διαφωνούντες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μήνυμα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αλλά και προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας. «Είναι άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της για να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν παραφωνίες», δήλωσε στους Ελληνες ανταποκριτές με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. «Προχωρούμε κανονικά και όλα θα γίνουν όπως πρέπει», συμπλήρωσε, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «επίσημα πια αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα ή πολλά κομματίδια».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα «θετικά σχόλια που εισέπραξε από όλες τις πλευρές» στο διήμερο της συνόδου, καθώς οι εταίροι εξέφρασαν την ανακούφισή τους για την επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Εκανε εξάλλου απολογισμό της ελληνικής προεδρίας, η οποία ξεκίνησε επίσημα στις 7 Ιανουαρίου και μέσα σε δυόμισι μήνες κατάφερε να κλείσει 54 νομοθετικές πρωτοβουλίες και σε «ζητήματα εξαιρετικά δύσκολα», όπως τα χαρακτήρισε, φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα τη συμφωνία για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, θέμα που από πολλούς στις Βρυξέλλες εθεωρείτο πολύ περίπλοκο και καθοριστικό για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας. «Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, και η ελληνική προεδρία θεωρείται ήδη πετυχημένη», τόνισε.

Στο θέμα της ενέργειας που συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς -μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη- επισήμανε την ιδιαίτερη σπουδαιότητα της Ανατολικής Μεσογείου για την Ε.Ε., επισημαίνοντας πως από αυτή θα μπορούσαν να περάσουν «σημαντικοί δρόμοι ανεφοδιασμού της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε διμερείς συναντήσεις που είχε με ομολόγους του θίγοντας το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους, καθώς τα τελευταία χρόνια η φορολογία έχει αυξηθεί 127% στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση της ενέργειας», είπε ο κ. Σαμαράς.

Σε ό,τι αφορά τα της Ουκρανίας, επισήμανε ότι οι εξελίξεις και η σκληρή στάση της Ευρώπης «δεν αλλάζουν τη σχέση που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, που “φωτογραφίζεται” από τον τεράστιο αριθμό Ρώσων τουριστών που ήρθαν και θα έρθουν και φέτος στην Ελλάδα, ούτε θα έχουν επίπτωση στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στη χώρα μας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή