Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί για το γάλα

Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί για το γάλα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα νομοσχέδιο με δύο ή τρία άρθρα, το οποίο θα ψηφιστεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα αθροίζονται όλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης (διαρθρωτικά, φορολογικά, τραπεζικό σύστημα) έναντι των δανειστών. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και η διάταξη περί επέκτασης του χρόνου κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος, θέμα το οποίο τα τελευταία 24ωρα προκαλεί τριγμούς στη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου συντηρούν τη σκληρή γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι συμφωνίες δεν μπορεί να αλλάζουν διαρκώς. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, υποβάθμισε τη σημασία της εκκρεμότητας λέγοντας ότι «δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας για το γάλα».

Χθες, στους κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι αντιδρούν στη διάταξη (Μάξ. Χαρακόπουλος, Γ. Βλάχος, Θ. Μωραΐτης, Μιχ. Κασσής), προστέθηκε και ο κ. Ν. Σηφουνάκης του ΠΑΣΟΚ ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη σχετική διάταξη. Ο κ. Χαρακόπουλος είχε χθες μια σύντομη, ολιγόλεπτη συνάντηση με τον γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρακόπουλος εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, εφόσον το τελικό κείμενο που θα αφορά το φρέσκο γάλα στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι αυτό που περιγράφεται στον Τύπο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο βουλευτής δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση. Τούτο σημαίνει ότι ο κ. Χαρακόπουλος θα εκφράσει τη διαμαρτυρία του διά της παραίτησής του από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά δεν θα καταψηφίσει στην επίμαχη ψηφοφορία.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του γραμματέα της Κ.Ο. Τ. Ρήγα, οι κ. Μωραΐτης και Κασσής επέμειναν στη στάση τους. «Κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τα κλειδιά της χώρας σε αεριτζήδες, μεταπράτες και εισαγωγείς», δήλωσε χθες ο κ. Μωραΐτης (Βήμα fm), κλιμακώνοντας την κριτική του στην κυβέρνηση. Χθες, πάντως, υπήρξε αντίδραση από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος διεμήνυσε ότι αν η κυβέρνηση υποχωρήσει από την πορεία των μεταρρυθμίσεων (άρα και στο ζήτημα επέκτασης του ορίου ζωής του φρέσκου γάλακτος), τότε θα καταψηφίσει αυτός. Την άποψη ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει αρκετά άρθρα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν, χωρίς να ομαδοποιούνται ανομοιογενή θέματα, εξέφρασε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος (όπως και ο κ. Χρ. Αηδόνης), σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα στηρίξει τον νόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή