Η τιμή ακριβαίνει, οι αγελαδοτρόφοι και η παραγωγή μειώνονται

Η τιμή ακριβαίνει, οι αγελαδοτρόφοι και η παραγωγή μειώνονται

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες το υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μία ημέρα μετά την εκδήλωση έντονων διαφωνιών από βουλευτές των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με την τρόικα για το γάλα. Σε ένα κείμενο έξι σελίδων που τιτλοφορείται «Η αλήθεια για το γάλα», το ΥΠΑΑΝ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε όλες τις αιτιάσεις που διατυπώνονται. Το κείμενο αυτό θα μοιραστεί και σε όλους τους βουλευτές ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Το ΥΠΑΑΝ υπογραμμίζει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο στην αγορά γάλακτος πρέπει να αλλάξει, διότι έχει οδηγήσει πρώτον σε ακριβές τιμές καταναλωτή, δεύτερον, σε μείωση του αριθμού των αγελαδοτρόφων και τρίτον, σε μείωση της ελληνικής παραγωγής γάλακτος παρότι η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, από το 2009 έως σήμερα –εν μέσω κρίσης– οι τιμές του γάλακτος κατέγραψαν σωρευτική αύξηση κατά 8,5%, ενώ συνολικά η κατηγορία της διατροφής κατέγραψε αύξηση 4,9%. Η αύξηση της τιμής του παστεριωμένου γάλακτος συνεχίστηκε και το 2013 (κατά 3,5%), τη στιγμή που η γενική κατηγορία της διατροφής παρουσίασε πτώση 0,6%. Ειδικά η τιμή του απλού παστεριωμένου γάλακτος, αυτό που σήμερα αποκαλούμε «φρέσκο» και έχει διάρκεια ζωής 5 ημερών, αυξήθηκε από το 2009 έως το 2012 κατά 13,4%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται το 2012 σε 1,27 ευρώ/λίτρο από 1,12 το 2009. «Το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη», τονίζει το ΥΠΑΑΝ.

Ακριβώς λόγω της αύξησης της τιμής του απλού παστεριωμένου γάλακτος, το υπουργείο επισημαίνει ότι οι καταναλωτές προτιμούν ολοένα και περισσότερο το υψηλής παστερίωσης. Είναι δηλ. διατεθειμένοι να αγοράσουν γάλα μακρύτερης διάρκειας, το οποίο θα καταναλώσουν αντί για γάλα μικρότερης διάρκειας που ενδεχομένως θα αναγκαστούν να πετάξουν πριν προλάβουν να το καταναλώσουν.

Σε αυτό το σημείο το ΥΠΑΑΝ σπεύδει να απαντήσει και σε όσους σκοπίμως συγκρίνουν, ειδικά στο θέμα των τιμών, το απλής παστερίωσης με το υψηλής παστερίωσης. «Δεν μπορεί να συγκρίνονται, αφού πρόκειται για άλλα προϊόντα, με άλλη διαδικασία παστερίωσης, άλλη συσκευασία, άλλα logistics και άλλο δίκτυο διάθεσης», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι απειλούνται με εξαφάνιση οι κτηνοτρόφοι, υπενθυμίζει ότι ο αριθμός των αγελαδοτρόφων ανέρχεται σήμερα σε 3.500 από 5.000 το 2009. Επιπλέον, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος διαμορφώθηκε το 2012/2013 σε 627.129 τόνους από 699.351 τόνους το 2008/2009 και πολύ μακριά από την ποσόστωση των 870.906 τόνων (πρόκειται για την ποσότητα που δικαιούται η Ελλάδα να παράγει και η υπέρβασή της συνεπάγεται πρόστιμα).

Τα οφέλη

Τέλος, το ΥΠΑΑΝ αναφέρεται στα οφέλη από το νέο προωθούμενο καθεστώς: α) Θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή, με συνέπεια την ομαλοποίηση της αγοράς και την αποκλιμάκωση των τιμών. β) Με την καθιέρωση του «γάλακτος ημέρας» στηρίζεται ουσιαστικά η ελληνική αγελαδοτροφία και οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες. γ) Με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος μπαίνει μια σφραγίδα εμπιστοσύνης ως προς το ελληνικό γάλα και την προέλευσή του και προωθείται αποτελεσματικότερα η κατανάλωσή του από όσους επιλέγουν ελληνικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή