Αντιπαράθεσης συνέχεια στο θέμα του μεταναστευτικού

Αντιπαράθεσης συνέχεια στο θέμα του μεταναστευτικού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμείωτη παραμένει η ένταση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα του μεταναστευτικού κώδικα, παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα φέρεται να έχουν καταλήξει στη νέα διατύπωση του άρθρου 19, το οποίο έπειτα από παλινωδίες αποσύρθηκε οριστικά προχθές από το νομοσχέδιο. Οι χειρισμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τις διαδοχικές καταθέσεις και αποσύρσεις του άρθρου, προκαλούν αναταράξεις, εξυπηρετούν ωστόσο ταυτόχρονα τις επιμέρους στρατηγικές των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Από πλευράς Ν.Δ., στόχος είναι η προσέγγιση των δεξιών ψηφοφόρων, καθώς και των ενστόλων. Αντιθέτως, πρόθεση του ΠΑΣΟΚ είναι να εκφράσει τους μετριοπαθείς, κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που έχουν μετακινηθεί προς τη ΔΗΜΑΡ και αλλού. Πάνω σε αυτόν τον καμβά, εκτυλίχθηκε η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος παράνομων μεταναστών που ψευδώς καταγγέλλουν ότι υπέστησαν κακοποίηση.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος -που φέρεται να είναι αυτός που έδωσε την εντολή στον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο για απόσυρση του επίμαχου άρθρου- έκανε λόγο για «κωμική εικόνα, από ανθρώπους που δεν ξέρουν τη δουλειά», αρνήθηκε ότι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό «για ένα τέτοιο θέμα» (υπήρξε κύκλος επαφών με τον κ. Δ. Σταμάτη), ενώ χαρακτήρισε τον κ. Π. Μπαλτάκο, γ.γ. της κυβέρνησης, «παλαιό πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος δημοσίως έχει επιμείνει ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να προσεγγίσει τους εκ δεξιών ευρισκόμενους ψηφοφόρους, εμφανίστηκε χθες σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις αμετακίνητος στις θέσεις του, δηλώνοντας μάλιστα «γεννήθηκα αντικομμουνιστής». Ο κ. Μπαλτάκος επιχειρηματολόγησε ότι υπάρχουν ψευδείς καταγγελίες από μετανάστες προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα και «απίστευτη ταλαιπωρία των Σωμάτων Ασφαλείας». «Δεν θα αφήσουμε τα νώτα των ανδρών αυτών ακάλυπτα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της κυβέρνησης, που και κατά το παρελθόν έχει επιδιώξει συστηματικά να προσεγγίσει τα «ειδικά» ακροατήρια των ενστόλων (πρόταση για την εισαγωγή μόνον Ελλήνων το γένος στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές) αλλά και του «χριστεπώνυμου πλήθους» (πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στο Αγιον Ορος).

Ο κ. Μπαλτάκος βρέθηκε, συνεπώς, στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Λ. Γρηγοράκο να σημειώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, αλλά μάλλον με τον γ.γ. της κυβέρνησης, «προσωπικό θέμα του οποίου είναι αν θέλει να κλείσει το μάτι στη σκληρή Δεξιά». Ο κ. Δ. Καρύδης κάλεσε επίσης τη Ν.Δ. να εκτιμήσει «αν ο κ. Μπαλτάκος εκφράζει ακροδεξιές απόψεις».

Πάντως, το άρθρο -σημειώνουν και οι δύο πλευρές- θα επανέλθει στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Από το υπ. Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης αφήνεται, δε, να εννοηθεί ότι επί της ουσίας δεν θα αλλάξει το περιεχόμενό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή