Δραγασάκης: Δημοψήφισμα, αν υπάρξει ρήξη με Ευρώπη

Δραγασάκης: Δημοψήφισμα, αν υπάρξει ρήξη με Ευρώπη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γίναμε ενιαίο κόμμα;». Το ερώτημα, ρητορικό, έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση με τίτλο «Η Αριστερά στην κυβέρνηση», που διοργανώνει το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Με τη συνέχεια της τοποθέτησής του «ας μείνουμε στην ερώτηση και να το συζητήσουμε σε έναν χρόνο», αποτύπωσε τις αμφιβολίες του για την πρόοδο στην προσπάθεια μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επισήμανσή του ότι «πρέπει να γίνουμε» κατέδειξε την επιθυμία του οι διεργασίες αυτές να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν ώστε να διαμορφωθεί «ένα κόμμα με δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, με κατευθύνουσα όμως θέληση».

Ο κ. Δραγασάκης, που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σε αυτό, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να τα ετοιμάζουμε όλα από πριν» και εξέφρασε τη θέση ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή εξέταση και διαμόρφωση. Αναφερόμενος στον τίτλο του συνεδρίου και στο κατά πόσο είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, σημείωσε ότι η αναμονή ποτέ δεν οδήγησε στην εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι η Αριστερά ποτέ και πουθενά δεν ήρθε στην κυβέρνηση σε εύκολες συνθήκες.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στον λαό στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσει σε ρήξη με την Ευρώπη και τεθεί θέμα υλοποίησης ενός «σχεδίου Β». Η άποψη αυτή ακούγεται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτουν το θέμα δημοψηφίσματος σε μια τέτοια εξέλιξη. Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε ότι «τα όποια διλήμματα θα πρέπει να τα συζητάμε με τον λαό», διευκρίνισε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει είτε προσφυγή στις κάλπες είτε κάποια διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή ή δημοψήφισμα, και μίλησε για ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας αντίληψης, με βαθιά δημοκρατικότητα.

Με επίκεντρο τις αναφορές του κ. Δραγασάκη ξέσπασε κόντρα με τη Ν.Δ., η εκπρόσωπος της οποίας, Αννα Ασημακοπούλου, έσπευσε να σημειώσει ότι ο κ. Δραγασάκης «ακυρώνει όσα λέει ο κ. Τσίπρας και δηλώνει ευθέως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμα κόμμα με δημοκρατική λειτουργία και κατευθύνουσα θέληση», ενώ επέκρινε τις αναφορές σε ενδεχόμενη ρήξη με την Ευρώπη. Απαντώντας, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε «δυνάμεις του χρεοκοπημένου συστήματος» που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακόψουν την αναπόφευκτη ανατροπή τους, μίλησε για κυβέρνηση που χωρίς τη βούληση του λαού δεσμεύει τη χώρα και πρόσθεσε ότι δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας σημαίνει ότι ο λαός θα έχει την τελική ευθύνη  των  όποιων  κρίσιμων επιλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή