Πέντε θεσμικές προτάσεις από την οργάνωση «Εμείς οι πολίτες»

Πέντε θεσμικές προτάσεις από την οργάνωση «Εμείς οι πολίτες»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να υπάρξει μια εθελοντική ομάδα πολιτών που απλά θέλει να συμβάλει με τις γνώσεις της στις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα; Ναι, είναι η απάντηση, καθώς η οργάνωση «Εμείς οι πολίτες» ούτε χρηματοδότηση επιζητεί ούτε επέλεξε τον τίτλο της «μη κυβερνητικής» ούτε προσβλέπει σε αξιώματα και θέσεις. Βασίζεται, όπως διαβεβαιώνουν τα μέλη της, στην κοινή τους βούληση η πολιτική ζωή της χώρας να αξιοποιήσει την κρίση, υιοθετώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς και λειτουργίες που ισχύουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και προάγουν ταυτόχρονα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Κάποια από τα μέλη της ομάδας αυτής είχαν εργαστεί στο οpengov του κ. Γ. Παπανδρέου. Και καθώς πιστεύουν ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη παρακαταθήκη του πρώην πρωθυπουργού, συνεχίζουν πλέον να παρακολουθούν μόνοι τους το κυβερνητικό έργο στο σάιτ τους, emeisoipolites.gr, το οποίο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε επιθυμεί να συνδράμει την προσπάθειά τους.

Αν κάτι, ωστόσο, καθιστά πραγματικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη τη συγκεκριμένη προσπάθεια είναι οι πέντε προτάσεις που κατέθεσε προσφάτως η εθελοντική ομάδα ενόψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος. Με πρώτη, μια εξαιρετικά απλή ιδέα που παραδόξως δεν έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο: τη συμφωνία των κομμάτων σε μια σταθερή κυβερνητική δομή. Οπως χαρακτηριστικά είπε στην «Κ» ο επικεφαλής της ομάδας, Νότης Παρασκευόπουλος, «θα βοηθούσε τα μέγιστα τη διακυβέρνηση της χώρας αν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν έστω σε έναν συγκεκριμένο αριθμό υπουργείων για να πάψουν στο εξής να αλλάζουν τα ονόματα και οι αρμοδιότητές τους και να προκαλείται το γνωστό χάος, όχι μόνον σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά συχνά και έπειτα από κάθε ανασχηματισμό».

Η οργάνωση «Εμεις οι πολίτες» προτείνει ακόμη το ασυμβίβαστο μεταξύ κυβερνητικής και βουλευτικής ιδιότητας, αλλά και να μην μπορούν για 5 χρόνια να θέσουν υποψηφιότητα στη Βουλή όσοι διατελούν υπουργοί, για να περιοριστούν δραστικά πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το πλαφόν δύο θητειών που εισηγούνται για τους 300, με τη δυνατότητά τους να επανακάμψουν στη Βουλή μόνον αφού προηγηθεί ένα τετραετές διάλειμμα υποχρεωτικής επιστροφής τους στην εργασία τους, όπως και η ολική επαναφορά του opengov για τη στελέχωση των δημόσιων οργανισμών. Τέλος, προτείνουν για τους υπουργούς να θεσπιστεί πλήρης ελευθερία επιλογής των υφισταμένων τους για να εκλείψουν οι συχνές δυσλειτουργίες με τους άνωθεν διορισμένους υφυπουργούς τους.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι και οι πέντε αυτές προτάσεις έχουν κοινοποιηθεί από την ομάδα σε αρκετούς πολιτικούς αλλά και σε ανθρώπους της τέχνης (μεταξύ των οποίων οι Κ. Χατζηδάκης, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Μανιάτης, Αδ. Γεωργιάδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Στ. Μπένος. Δ. Σαββόπουλος, Θ. Τάσσιος), ενώ προσφάτως έγινε συνάντηση και με τον Στ. Θεοδωράκη που βρήκε τις ιδέες πολύ ενδιαφέρουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή