Η Μέρκελ, ο Στουρνάρας και ο ανασχηματισμός

Η Μέρκελ, ο Στουρνάρας και ο ανασχηματισμός

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί εφαλτήριο για την Ελλάδα εντός και εκτός συνόρων», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και η Αθήνα θα επιδιώξει να τρέξει με γοργούς ρυθμούς. Αν και έχει περιθώριο μέχρι τις 10 Απριλίου για την ψήφιση του νόμου, θα τον ψηφίσει στις 31 Μαρτίου, πριν από το Εurogroup της επομένης, επιδιώκοντας καλύτερη κατανομή των δόσεων. Και αντί να αναμείνει το δεύτερο εξάμηνο για τη δοκιμαστική της… βουτιά στις αγορές, θα δοκιμάσει τα νερά εντός του Μαΐου.

Αλλωστε, για την Αθήνα η επίτευξη συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για τη συζήτηση του ζητήματος του χρέους, αλλά και για την έμπρακτη στήριξη εκ μέρους των εταίρων της.

Στην Αθήνα η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα πριν από το Πάσχα, προκειμένου να παράσχει έμπρακτη στήριξη στην ελληνική πλευρά αλλά και να υπογραμμίσει τη βούληση του Βερολίνου να ρίξει το βάρος του στην προσπάθεια αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας.

Για την ελληνική κυβέρνηση, το Eurogroup της 5ης Μαΐου είναι το κρίσιμο σημείο. Η Αθήνα θα επιδιώξει να αποσπάσει, εκεί, τη δέσμευση των εταίρων της για τη ρύθμιση του χρέους και, άρα, ένα ισχυρό πολιτικό χαρτί για τη δικομματική κυβέρνηση ενόψει της διπλής κάλπης στα τέλη του μήνα.

Ο ανασχηματισμός

Το ορόσημο αυτό για την τελική διαπραγμάτευση επί του χρέους και του χρηματοδοτικού κενού μοιάζει να «ρυθμίζει» και τον χρόνο που θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία για ανασχηματισμό. Πέραν των «αναγκαστικών» αλλαγών από μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Μ. Χαρακόπουλου λόγω γάλακτος ή της υποψηφιότητας του Στ. Καλαφάτη στη Θεσσαλονίκη, η αλλαγή φρουράς στο οικονομικό επιτελείο καθώς και σε άλλα κρίσιμα υπουργεία θεωρείται ειλημμένη απόφαση.

Τα ευχαριστήρια του κ. Γ. Στουρνάρα προς τους συνεργάτες του, την προηγούμενη Τρίτη, αλλά και η αντίστοιχη κίνησή του, αρκετές ημέρες νωρίτερα, ενώπιον των δημοσιογράφων που είχαν απομείνει στο υπουργείο, αντιμετωπίστηκαν ως…. αποχαιρετισμός. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Οικονομικών να αποχωρεί, μετά τιμών, πιθανόν για την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και κάποια μετακίνησή του σε μία ευρωπαϊκή θέση. Ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού, αυτός τοποθετείται πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή