«Ανάπαυλα» πριν από την οριστική λύση

«Ανάπαυλα» πριν από την οριστική λύση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αίσθηση που επικρατεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία του Μνημονίου είναι ότι βρίσκεται πλέον στη σωστή κατεύθυνση και αποδίδει καρπούς, κάτι που θα φανεί και από τη στάση των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν εκφράζονται αντιρρήσεις για τη διαφαινόμενη απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για επιστροφή στις αγορές, καθώς «είναι καλό να δοκιμάσει η Ελλάδα το διεθνές περιβάλλον».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να προχωρήσουν σε δημόσιες δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ αποτυπώνει με συνολικό τρόπο την κατάσταση. Κύκλοι που γνωρίζουν αναφέρουν πως αυτή η αξιολόγηση ήταν σημαντική γιατί «επανέφερε σε ισορροπία το πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά». Πάντως, αν και εκτιμάται πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν προβλήματα, διαμηνύεται πως τα θέματα έχουν κλείσει «προς το παρόν». Πρόκειται για μια «ανάπαυλα» πριν από την οριστική λύση (holding operation).

Για να επιτευχθεί η τακτική επιδίωξη της προσωρινής συμφωνίας, το ΔΝΤ προέβη σε πολλές παραχωρήσεις έναντι των στρατηγικών στόχων που είχαν τεθεί στο πλαίσιο των αρχικών οδηγιών.

Ενας τομέας όπου το πρόγραμμα υπολείπεται των προσδοκιών είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για τις οποίες οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει μεν σημειωθεί πρόοδος, αλλά καθώς τα περαιτέρω βήματα που χρειάζονται φαίνεται να υλοποιούνται δύσκολα, η προσοχή στρέφεται και σε άλλους τομείς όπου το πρόγραμμα έχει μείνει πίσω, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που δεν εφαρμόσθηκαν αυτά που είχαν συμφωνηθεί, για να αποκατασταθεί η ισορροπία χρειάσθηκε να βρεθούν άλλα μέτρα.

Πιο θετική είναι η αίσθηση σε ό,τι αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ εκφράζεται ικανοποίηση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αποδίδονται εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά για το δημοσιονομικό σκέλος.

Οσο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος των 525 εκατ. ευρώ, στο ΔΝΤ εκτιμούν ότι τελικά το ποσό περιορίστηκε σε σημείο που να μην αποτελεί πρόβλημα για τη συνέχεια.

Πάντως, το γενικότερο κλίμα –που είναι σαφές ότι δεν έχει μόνον οικονομική διάσταση, αλλά και πολιτική– είναι συγκρατημένα θετικό και αυτό θα αποτυπωθεί στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας σε εννέα μέρες, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Από την άλλη, στο Ταμείο δεν κρύβουν τη διαφωνία τους με τους αριθμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, τους οποίους θεωρούν «μη ρεαλιστικούς». Θεωρούν ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι επιδείνωσης της κατάστασης, καθώς, όπως λένε, ναι μεν όλες οι τράπεζες έχουν επαρκώς ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά έχουν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έτσι μπορεί βραχυπρόθεσμα να κινούνται ικανοποιητικά, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι για το μέλλον, τους οποίους δεν φαίνεται να αναγνωρίζει η ΤτΕ.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στον νέο κύκλο διαβουλεύσεων που θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές και θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Στο ΔΝΤ τονίζουν ότι ποτέ δεν είπαν πως πρέπει να υπάρξει «κούρεμα», αλλά απλώς επέμεναν, και εξακολουθούν να το κάνουν, ότι το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Τώρα δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω μείωσης επιτοκίων, χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής, κ.λπ. «Αυτό στο οποίο εμείς επιμένουμε είναι  ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία για μείωση του  χρέους αρκετά κάτω από το 110%  μέχρι  το  2022. Οι τρόποι θα βρεθούν», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή