Ο τριπλός στόχος της κυβέρνησης

Ο τριπλός στόχος της κυβέρνησης

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή στις αγορές, η αποφυγή λήψης νέου δανείου από την Ευρωζώνη και η απαλλαγή από το Μνημόνιο είναι ο επόμενος στρατηγικός στόχος της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα.

Ωστόσο, για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των επίσημων πιστωτών η κυβέρνηση θα πρέπει να τους πείσει για δύο πράγματα:

1. Μπορεί να δανειστεί από τις αγορές επαρκή κεφάλαια σε αποδεκτό κόστος.

2. Η έξοδος στις αγορές και η απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της Ευρωζώνης (και αργότερα του ΔΝΤ) δεν θα σημάνει ταυτόχρονα το τέλος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό, άλλωστε, εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της από τις αγορές θα το πράξει με την υποστήριξη μιας ανοιχτής γραμμής πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), η οποία θα παρέχεται υπό όρους.

«Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αλλά σκέφτονται ότι εάν δεν το κάνουν, υπάρχουν δύο κίνδυνοι. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να είναι μη βιώσιμο και να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και τα δύο θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα την Αθήνα στην ίδια θέση που βρέθηκε και το 2010, να χρειάζεται νέο δάνειο. Γι’ αυτό κάποιοι υποστηρίζουν ότι  είναι προτιμότερο να δώσουν τώρα λίγα επιπλέον δάνεια, παρά σε μερικούς μήνες περισσότερα υπό δυσχερέστερες συνθήκες, και να συνεχίσουν να έχουν τη χώρα υπό αυστηρή εποπτεία», λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που παρακολουθεί στενά τις άτυπες συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα.

«Θα πρέπει να τους δώσουμε σαφή μηνύματα ότι και εκτός Μνημονίου θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει», σημειώνει.

«Η συζήτηση για το "new deal" έχει αρχίσει σε τεχνικό επίπεδο, αλλά η τελική απόφαση για το τι θα περιλαμβάνει είναι ακόμη μακριά», αναφέρει στέλεχος της Κομισιόν και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να απαντηθούν τρία βασικά ερωτήματα:

1. Χρειάζεται άλλα χρήματα η Ελλάδα και πόσα;

2. Η αιρεσιμότητα (conditionality) θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που έχει έως τώρα ή θα ενταχθεί στο νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων και της εποπτείας, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη;

3. Θα δοθεί ως κίνητρο για την παραμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων κάποια επιπλέον χρηματοδότηση;»

Η συζήτηση για όλα αυτά σε πολιτικό επίπεδο θα ξεκινήσει πριν από την αντίστοιχη για την ελάφρυνση του χρέους, ίσως και στο Eurogroup της Αθήνας, την 1η Απριλίου. Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει στο Eurogroup της 5ης Μαΐου κι αφού η Eurostat θα έχει πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα (23 Απριλίου).

Ωστόσο, τα δύο αυτά θέματα θα «ενωθούν» και θα αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα. Η συζήτηση γύρω από το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, δεν αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2014, αλλά κυρίως του 2015, ύστερα και από την κατηγορηματική άρνηση της τρόικας να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα του ΤΧΣ. Το οικονομικό επιτελείο διαμόρφωσε και παρουσίασε στην τρόικα (η οποία το απεδέχθη) ένα σχέδιο για το πώς μπορεί να καλυφθεί το κενό των 4,5 δισ. του φετινού χρηματοδοτικού προγράμματος. Μάλιστα, βάσει των λύσεων που έχουν εντοπιστεί το κενό υπερκαλύπτεται. Ειδικότερα, προβλέπεται:

• Η αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των δημόσιων οργανισμών ύψους 3,5 δισ.

• Η ανανέωση, αντί εξόφλησης, των ομολόγων του Δημοσίου που έχει το ΕΤΕΑΝ. Πρόκειται για ομόλογα αξίας 1,5 δισ. που λήγουν τον Αύγουστο.

• Η επαναγορά από την Πειραιώς και την Alpha Bank προνομιούχων μετοχών ύψους 1,7 δισ.

• Η έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων 1-2 δισ. αν αυτό απαιτηθεί.

Επίσης, όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υπάρχει η κατ’ αρχήν έγκριση για μια «δοκιμαστική» έκδοση ομολόγων στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Θα πρόκειται για 5ετές ομόλογο ύψους 1,5-2 δισ. που εκτός από το τεστάρισμα της αγοράς ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας έχει και προφανείς πολιτικούς λόγους.

Ο νέος επικεφαλής

Ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο θα είναι ο νέος επικεφαλής της τρόικας, αντικαθιστώντας τον κ. Ματίας Μορς, ο οποίος, όπως είχε γράψει η «Κ» στις 11/2, αναβαθμίζεται σε σύμβουλο (principal adviser) του επικεφαλής της DG ECFIN Μάρκο Μπούτι και δεν θα συμμετέχει πλέον στις αποστολές στην Ελλάδα. Ο κ. Κοστέλο είναι Ιρλανδός και θεωρείται από τους βετεράνους του ελληνικού ζητήματος. Ηταν ένα από τα μέλη της «ομάδας του βαν», όπως αποκαλούνται τα πρώτα στελέχη της Κομισιόν που ήρθαν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2010, με στόχο να φτιάξουν το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Λόγω της έκρηξης ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία, οι πτήσεις είχαν διακοπεί και η ομάδα έφτασε με βαν έως την Κροατία κι από εκεί πέταξε για την Αθήνα με τζετ που παραχώρησε η κροατική κυβέρνηση, ύστερα από αίτημα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο νέος επικεφαλής της τρόικας έχει ειδικότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές (ο κ. Μορς είναι μακροοικονομολόγος) και υπό αυτή την έννοια αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια στιγμή που το βάρος πέφτει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή