Κοινωνικό μέρισμα: Πόσοι μπορούν να το εισπράξουν

Κοινωνικό μέρισμα: Πόσοι μπορούν να το εισπράξουν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα βρουν το «κοινωνικό μέρισμα» από τις 9 Μαΐου και μετά ένα εκατομμύριο δικαιούχοι.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αναλάβει τόσο τον εντοπισμό των δικαιούχων όσο και την καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον καθένα. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για τη διανομή του «μερίσματος» θα εφαρμοσθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά θα πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του σε ειδική φόρμα που θα δημιουργηθεί, ενώ θα μπορεί να διαπιστώσει και εάν είναι δικαιούχος.

Ως προς τον υπολογισμό του επιδόματος για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων πλην των ενστόλων θα χρησιμοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο υπολογίζεται το οικογενειακό επίδομα τέκνων, το οποίο χορηγείται σε 400.000 οικογένειες.

Συγκεκριμένα, για την καταβολή του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, η κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και η εισοδηματική κατηγορία. Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο άλλος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Για τους ενστόλους θα χορηγηθούν εφάπαξ 500 ευρώ ανά άτομο, χωρίς το επίδομα να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Συγκεκριμένα, στις 9 Μαΐου θα χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους 64.065 ενστόλους που έχουν ακαθάριστες αποδοχές κάτω των 1.540 ευρώ χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα.

Από τους 64.065 ενστόλους οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Κατά μέσο όρο οι ανωτέρω θα λάβουν το ποσό των 470 ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή