Ανεργοι: 150 – 280.000 οι δικαιούχοι

Ανεργοι: 150 – 280.000 οι δικαιούχοι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στους: α) 405.000 πολίτες που έχουν εγγραφεί στις λίστες του ΟΑΕΔ ως άνεργοι και αναζητούν εργασία, χωρίς να λαμβάνουν επίδομα και στους β) 120.000 πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, με τα ίδια κριτήρια, αλλά με το πρόσθετο της παραμονής, τουλάχιστον για 6 μήνες, εκτός αγοράς εργασίας, αναζητείται η τομή –το υποσύνολο– των αποδεκτών του μερίσματος των 475 εκατ. ευρώ (δεν υπολογίζεται το βοήθημα που θα κατευθυνθεί στους ενστόλους).

Αυτά είναι τα αρχεία που ζήτησε η κυβερνητική ομάδα (Χρ. Σταϊκούρας, Π. Τσακλόγλου, Βασ. Κεγκέρογλου, Στ. Παπασταύρου, Θ. Θεοχάρη και Γ. Κουτρουμάνης) από τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί μέχρι και την Τετάρτη για πόσους και ποιους ανέργους θα γίνει αντιστοίχηση με τα φορολογικά στοιχεία κινητής και ακίνητης περιουσίας. Πάντως, σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι άνεργοι που θα επιλεγούν για το εφάπαξ βοήθημα θα κυμαίνονται από 150.000 έως 280.000, εφόσον οι δηλώσεις ΦΑΠ για το 2013 πληρούν τα κριτήρια και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Κριτήριο το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί. Με ανάλογο τρόπο θα επιλεγούν και οι χαμηλόμισθοι (από 7.000 έως 10.000 ευρώ), οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

Η αναζήτηση του πραγματικά φτωχού πληθυσμού της χώρας θα αποδειχθεί δύσκολη. Ισως εξίσου ή και περισσότερο από την εξασφάλιση της έγκρισης από την τρόικα για την κατανομή του πλεονάσματος με τη μορφή των επιδομάτων και όχι με τη μορφή ενισχύσεων, είτε της ανάπτυξης είτε των αποθεματικών των Ταμείων. Δυστυχώς, η χώρα δεν διαθέτει ακόμη επαρκή και έγκυρο μηχανισμό προσδιορισμού των προσώπων που εντάσσονται στην απόλυτη ή τη σχετική φτώχεια. Προς τούτο, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ακόμη και τα στοιχεία που διαθέτει η Εκκλησία.

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει στατιστικό σφάλμα, το οποίο δεν μπορεί να αποκλείσει η χρήση του εισοδηματικού κριτηρίου, καθώς υπάρχουν ακόμη δύο μεγάλα προβλήματα: μέρος των εισοδημάτων ακόμη και από εγγεγραμμένους ανέργους αποκρύπτεται, ενώ ταυτοχρόνως μεγάλο μέρος πραγματικών ανέργων έχει περιθωριοποιηθεί τόσο πολύ που δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα αρχεία του ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή