Διαψεύδονται τα περί παραίτησης του Κ. Παπούλια

Διαψεύδονται τα περί παραίτησης του Κ. Παπούλια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τον Οκτώβριο δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Αν ρωτούσατε κάποιον από τους συνεργάτες μου, θα σας έλεγε ότι για τότε προετοιμάζεται η επίσημη επίσκεψή μου στην Αρμενία»: αυτή θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια σε όσους επιμένουν να «ανακαλύπτουν» νέες ημερομηνίες παραίτησής του και αποχώρησής του από το αξίωμα πριν από τη θεσμικά προσδιορισμένη λήξη της θητείας του, τον Φεβρουάριο του 2015.

Από τον Νοέμβριο του 2011 και τη μεγάλη πολιτική κρίση που οδήγησε στην παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού και στον σχηματισμό της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν δει το σενάριο της παραίτησης του κ. Παπούλια, προκειμένου να διευκολύνει πολιτικούς χειρισμούς ή να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, να επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Η Προεδρία της Δημοκρατίας ασχολήθηκε με αυτά τα σενάρια, προκειμένου να τα διαψεύσει, διαβεβαιώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει τη θητεία του», μόνο μία φορά. Τον προηγούμενο Ιανουάριο, όταν μια αποστροφή του κ. Παπούλια κατά την καθιερωμένη εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο κοπής πίτας για το νέο έτος ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία αποχώρησής του πριν από τη λήξη της θητείας του. «Τον Μάρτιο θα είναι εκεί για να παραδώσει στον διάδοχό του», συμπλήρωναν στενοί συνεργάτες του, θεωρώντας ότι έτσι κλείνουν το θέμα.

Οι σεναριολογούντες δεν πτοήθηκαν. «Ποιος είπε ότι εννοεί τον Μάρτιο του 2015;» φαίνεται ότι σκέφτηκαν, επιλέγοντας να αγνοήσουν την πρώτη πρόταση, ότι δηλαδή «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει τη θητεία του». Ετσι, ο συντάκτης κειμένου που κυκλοφόρησε εκείνες τις ημέρες στο Διαδίκτυο, εμφανιζόταν βέβαιος πως ο κ. Παπούλιας εννοούσε τον Μάρτιο του 2014, προαναγγέλλοντας, ταυτόχρονα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που σήμερα (Μάρτιο του 2014) βιώνουμε. Η πραγματικότητα διέψευσε το εν λόγω σενάριο, όπως έχει διαψεύσει όλα όσα έως τώρα έχουν εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πολιτικά παιχνίδια.

Ακόμη και η στάση που τήρησε ο κ. Παπούλιας κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ, οι αναφορές του στο ζήτημα του κατοχικού δανείου, εξελήφθησαν από ορισμένους ως προαναγγελία της πρόθεσής του –τι άλλο– να παραιτηθεί. Μάλιστα, και πάλι στο Διαδίκτυο, σε κείμενο που υποστήριζε αυτή τη θεωρία, επιστρατεύοντας χαρακτηρισμούς περί «ηρωικής εξόδου», παρατέθηκε μέχρι και… προσχέδιο (φανταστικό φυσικά) του κειμένου με το οποίο ο κ. Παπούλιας θα ανακοίνωνε την παραίτησή του.

Η προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός του σε τέτοια σενάρια αρχικά ενόχλησε τον κ. Παπούλια. Στην Προεδρία της Δημοκρατίας θεωρούσαν ότι μετά τη διάψευσή τους στην πράξη τόσες φορές, θα είχαν πια σταματήσει να επανέρχονται. Ο ίδιος ο κ. Παπούλιας αρνείται πλέον να επαναλαμβάνει το αυτονόητο: ότι λειτουργεί θεσμικά, ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του και δέχθηκε να υπηρετήσει και δεύτερη θητεία γνωρίζοντας ότι το χρονικό πλαίσιο είναι προκαθορισμένο, καθώς και ότι δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό που θα μπορούσε ακόμη και να υπονομεύσει τον θεσμό που υπηρετεί. Οσον αφορά την προέλευση του επαναλαμβανόμενου –περί παραίτησής του– σεναρίου, αρνείται να μπει σε συζήτηση για το πόθεν εκπορεύεται.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έγιναν δεκτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως θετικές ειδήσεις, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. Αυτό που ο ίδιος θεωρεί σημαντικό είναι να περάσει, πλέον, ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στους πολίτες, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και στην πράξη. Να αισθανθεί ο λαός, που όπως ο ίδιος πολλές φορές έχει πει υποφέρει, ότι δεν βελτιώνονται μόνο οι αριθμοί αλλά και η ζωή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή