Υπό δημοσκοπική πίεση Βενιζέλος και Κουβέλης

Υπό δημοσκοπική πίεση Βενιζέλος και Κουβέλης

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό συνθήκες ασφυκτικής δημοσκοπικής πίεσης τελούν τα δύο σχήματα της Κεντροαριστεράς που επιζητούν την ανάδειξή τους σε τρίτο, κεντροαριστερό, πόλο στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Η δυσκολία διατήρησης βιώσιμων ποσοστών τόσο για την «Ελιά» όσο και για τη ΔΗΜΑΡ η οποία κινείται κάτω από το όριο του 3%, καθιστά πολύπλοκους και τους εσωτερικούς χειρισμούς των κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη. Οι δυσχέρειες των δύο προέδρων αποτυπώνονται και στη δυστοκία που εισπράττουν από τα πρόσωπα τα οποία βολιδοσκοπούν στην προσπάθεια στελέχωσης του ευρωψηφοδελτίου. Παραδόξως, ακριβώς το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και στο «Ποτάμι», το οποίο, τουλάχιστον δημοσκοπικά, βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά.

Στην «Ελιά», η επόμενη Κυριακή ­θα είναι η ημέρα αποκάλυψης και των 42 υποψηφίων για την Ευρωβουλή. Ηδη, την Παρασκευή παρουσιάστηκαν τα πρώτα, δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ανάμεσα στους υποψηφίους περιλαμβάνονται οι κ. Συλβάνα Ράπτη, Κατερίνα Μπατζελή, Εύα Καϊλή και οι κ. Κυρ. Πιερρακάκης, Π. Καψής, Π. Κ. Ιωακειμίδης, Ευθ. Καρδαράς, Ν. Μπίστης και Θ. Χειμωνάς. Εκτός ψηφοδελτίου έμεινε τελικά ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, κατόπιν παρέμβασης του κ. Βενιζέλου, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το μεγάλο ζητούμενο για τον κ. Βενιζέλο είναι, βέβαια, η προσέλκυση «παπανδρεϊκών». Ηδη οι κ. Π. Γερουλάνος και Γ. Πεταλωτής εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο. Εντός της εβδομάδας θα απαντήσει στον κ. Βενιζέλο και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, στον οποίο κατατέθηκε η σχετική πρόταση. Η αποστασιοποίηση των «παπανδρεϊκών» δημιουργεί ένα σκηνικό διχασμού στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υφίστανται φωνές και στις δύο πλευρές, οι οποίες καλούν για συμφιλίωση των κ.κ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, ακόμη και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δοθεί η αίσθηση ότι η μάχη που θα διεξαχθεί τον Μάιο, θα είναι καθοριστική για την τύχη όλων.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και ο κ. Κουβέλης ο οποίος αναζητεί τα πρόσωπα που θα «κατεβάσει» στις ευρωεκλογές, προσβλέποντας βέβαια και μέσω αυτών να ανατάξει το πολύ βαρύ κλίμα για το κόμμα του. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ακουστεί κάποια έκπληξη. Κλειδωμένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες της μεταγγραφείσας από το ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά και των κ. Δ. Χατζησωκράτη και Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ δεν αρνούνται ότι το σκέφτονται οι Θ. Μαργαρίτης, Ανδρ. Παπαδόπουλος, Π. Μπεγλίτης, Γ. Τσαμουργκέλης, Θ. Γεωργάτος και Δώρα Τσικαρδάνη. Κι αν κάτι προφανώς τους κάνει να μην το αποφασίζουν, είναι ότι βάσει όλων των τελευταίων δημοσκοπικών προβλέψεων η ΔΗΜΑΡ στοχεύει στην καλύτερη των περιπτώσεων να εκλέξει μόνον ένα ευρωβουλευτή. Και αυτόν υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα περάσει το κατώφλι του 3% και θα βρίσκεται σχετικά κοντά στο όριο της βέβαιης κατάκτησης της έδρας (4,75%).

Λόγω της κακής δημοσκοπικής εικόνας της ΔΗΜΑΡ την αρχική του βούληση να εκτεθεί για το ευρωκοινοβούλιο μοιάζει να εγκαταλείπει ο Γρ. Ψαριανός. Πολύ περισσότερο όταν πρέπει γι’ αυτό να παραιτηθεί από βουλευτής και μάλιστα σε μια στιγμή που ο ίδιος πιστεύει ότι «η ΔΗΜΑΡ πηγαίνει με 200 χιλιόμετρα προς τον τοίχο» όπως είπε στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο κ. Ψαριανός επανήλθε την Παρασκευή. Φωτογράφισε με απαξιωτικό τρόπο την σημερινή ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ και άφησε να εννοηθεί ότι λόγω μια σειράς εσφαλμένων επιλογών της, το κόμμα εκπέμπει πλήρη ιδεολογική ασάφεια και έχει καταστεί αδιάφορο ακόμη και στην πλειονότητα όσων το ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012.

Την απαισιοδοξία που έχει καταβάλει τα περισσότερα στελέχη δεν τη συμμερίζονται βέβαια οι συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Εκτιμούν αντιθέτως ότι υπάρχουν δημοσκοπικές ενδείξεις που επιτρέπουν ακόμη και αισιοδοξία. Μεταξύ άλλων επικαλούνται στοιχεία που τους έδωσε την Παρασκευή ο γνωστός επικοινωνιολόγος κ. Θ. Γεράκης βάσει των οποίων ο κ. Κουβέλης παραμένει εκ των δημοφιλέστερων πολιτικών αρχηγών και η ΔΗΜΑΡ στα δύο κόμματα που ασκούν αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση.

Ζητούνται θέσεις και υποψήφιοι στο «Ποτάμι»

Αν και οι δημοσκοπήσεις «φούσκωσαν» ξαφνικά το «Ποτάμι» του κ. Στ. Θεοδωράκη, τα προβλήματά του μοιάζουν με εκείνα που αντιμετωπίζουν και τα παλαιού τύπου κόμματα. Το βασικότερο είναι ότι το «Ποτάμι» δεν έχει διαμορφώσει ευκρινείς θέσεις ακόμη και για μείζονα προβλήματα της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε και επεβλήθη στις αρχές της εβδομάδας ένα μορατόριουμ εμφανίσεων στα πρόσωπα που το εκπροσωπούν, με τον κ. Θεοδωράκη να ανησυχεί ότι τυχόν έκθεσή τους σε συζητήσεις στα κανάλια θα δημιουργούσαν πιθανή σύγχυση για το τι ακριβώς εκπροσωπεί το κόμμα του.

Από το «Ποτάμι» αναμένεται να παράσχουν κάποιες απαντήσεις για το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος την Τρίτη, ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Στο «Ποτάμι» επιθυμούν με αυτό τον παραλληλισμό να δώσουν και έναν «πατριωτικό» τόνο στις εξαγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει ώς αυτή τη στιγμή το κόμμα, με προφανή στόχευση τη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του προς τα δεξιά.

Παράλληλα, σε μια κίνηση με προφανή επικοινωνιακή στόχευση, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τους πολίτες να γίνουν συνδιαμορφωτές των θέσεων του «Ποταμιού», καταθέτοντας τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας topotami.gr. Στο ίδιο site άλλωστε ήδη από προχθές μπορεί οποιοσδήποτε να προτείνει και υποψήφιους ευρωβουλευτές στέλνοντας ακόμη και τα βιογραφικά τους. Ολα τούτα, ωστόσο, καίτοι φαντάζουν πρωτοποριακά και ελπιδοφόρα, ο κ. Θεοδωράκης αντιλαμβάνεται προφανώς ότι δεν είναι αρκετά. Και το μεγάλο άγχος του είναι να εντοπίσει 3-4 αναγνωρίσιμα πρόσωπα -μη πολιτικά- που θα δεχθούν να εκτεθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του «Ποταμιού» για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών. Ανησυχεί και ευλόγως ότι η δική του παρουσία από μόνη της δεν θα αποδειχθεί ικανή για να ψηφίσει κανείς εντελώς άγνωστα πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή