Τα φαβορί για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τα φαβορί για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βασικό κορμό να έχει ήδη διαμορφωθεί. Εκτός από στελέχη του κόμματος, σε αυτή την αρχική λίστα δίδεται το στίγμα του «ανοίγματος» σε πρόσωπα που έχουν ταυτίσει την παρουσία και δράση τους με κοινωνική προσφορά και συμμετοχή σε κινήματα.

Υπό διαμόρφωση παραμένει το δεύτερο, και πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας, αυτό που θα αποτυπώνει τα πολιτικά ανοίγματα του κόμματος σε δυνάμεις προς το κέντρο, αλλά και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως άλλωστε έδειξε η πρόσφατη εμπειρία των επιλογών για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, αυτό είναι το κομμάτι που απαιτεί και τους πιο λεπτούς χειρισμούς ώστε να αποφευχθεί επανάληψη των εσωκομματικών αντιδράσεων. Ο χρόνος, πάντως, πιέζει πλέον ασφυκτικά. Οι συνεχείς μεταθέσεις οριστικοποίησης των επιλογών για το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς και του κειμένου της διακήρυξης με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς τις κάλπες του Μαΐου, οδηγούν, πλέον, στο Σαββατοκύριακο 5 – 6 Απριλίου για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα επικυρώσει τις τελικές αποφάσεις.

Καθώς η τελική λίστα υποψηφίων θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Κ.Ε., καμιά υποψηφιότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συνεννοήσεις με μια σειρά προσώπων, για τα οποία στην Κουμουνδούρου θεωρείται ότι είναι περισσότερο από αυξημένες οι πιθανότητες να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Απολύτως σίγουρη είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη διάθεσή τους να συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο έχουν διατυπώσει οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός φαίνεται, επίσης, ότι «κλείνει», όπως και ο εκ Θεσσαλονίκης οικονομολόγος Χρήστος Λάσκος, ο οποίος έχει συγγράψει, από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το βιβλίο «22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι». Ο πρώην ευρωβουλευτής Πάνος Τριγάζης αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος, καθώς και ο πρώην βουλευτής Ροδόπης με τον Συνασπισμό, Μουσταφά Μουσταφά.

Από κομματικά στελέχη, για το ευρωψηφοδέλτιο προορίζονται ο υπεύθυνος τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Παππάς, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Σόφη Παπαδόγιαννη (εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας) και η πανεπιστημιακός Σία Αναγνωστοπούλου, και οι δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η Ελένη Σωτηρίου, που ήταν υποψήφια και στις προηγούμενες ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε δεύτερη μετά τον κ. Χουντή, αλλά και ο Χάρης Γολέμης, διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς». Από τον ακαδημαϊκό χώρο, φαίνεται ότι «κλείνουν» τα ονόματα των συνταγματολόγων Γιώργου Κατρούγκαλου και Κώστα Χρυσόγονου, όπως και αυτό του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου.

Το άνοιγμα σε χώρους κοινωνικής προσφοράς και κινητοποιήσεων επιδιώκεται να συμβολιστεί με τις υποψηφιότητες του Νικήτα Κανάκη, προέδρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της δικηγόρου με δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τασίας Χριστοδουλοπούλου, και με την τοποθέτηση στο ευρωψηφοδέλτιο κάποιου εκ των σχολικών φυλάκων ή των καθαριστριών που βρίσκονται σε παρατεταμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή