Συμβιβαστική φόρμουλα για το γάλα

Συμβιβαστική φόρμουλα για το γάλα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους εξεύρεσης διεξόδου από την κρίση που έχει προκύψει λόγω της άρνησης τουλάχιστον πέντε βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει και τη διάταξη η οποία επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος έως και τις 10 ημέρες αναζητεί το επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά. Διερευνά τις δυνατότητες μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία δεν θα θίγει τη συμφωνία με την τρόικα και, παράλληλα, θα επιτρέπει στους διαφωνούντες βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η λύση που αναζητείται

Δεδομένου ότι βασικό στοιχείο της κριτικής την οποία ασκούν οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι η διαφύλαξη της εγχώριας παραγωγής γάλακτος, αναζητείται μια λύση η οποία θα εξασφαλίζει τους ντόπιους παραγωγούς. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ευθύς εξαρχής η πρόβλεψη για φρέσκο γάλα δύο ημερών προκάλεσε την αντίδραση της τρόικας, ως περιοριστική στην αγορά ρύθμιση. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ελληνικό γάλα δεν καλύπτει παρά περί το 35% των αναγκών της εγχώριας κατανάλωσης, είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες, μικρές παραχωρήσεις προς τους παραγωγούς.

Τα περιθώρια της κυβέρνησης θα περιγράψει σε συνάντηση που θα έχει με τους διαφωνούντες, πιθανότατα αύριο, ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Η κυβέρνηση μπορεί να παραχωρήσει στους εγχώριους παραγωγούς τη δυνατότητα το γάλα παραγωγής τους να μένει στα ράφια για τρεις μέρες, καθώς και κίνητρα, όπως η αξιοποίηση πακέτων του ΕΣΠΑ, μέσω των συνεταιρισμών τους, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους. Το πολυνομοσχέδιο (στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για το γάλα) θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας, ώστε έως το Σάββατο να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και τη Δευτέρα να ψηφιστεί.

Τι δήλωσαν

Κάποιοι από τους διαφωνούντες επέμειναν και χθες στις ενστάσεις τους. «Δεν μπορεί κάποιοι να λένε για το γάλα “σιγά το θέμα”. Η παραγωγική βάση της χώρας δεν είναι σιγά το θέμα. Διότι αυτό διακυβεύεται», δήλωσε χθες (Star) ο κ. Θ. Μωραΐτης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής. Πιο σκληρή στάση εξακολουθεί να τηρεί ο κ. Μιχ. Κασσής, ο οποίος επανέλαβε χθες ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη διάταξη για το γάλα, δηλώνοντας μάλιστα (Στο Κόκκινο 105,5) «ανάθεμα τη μέρα που αποφάσισα να στηρίξω αυτή την κυβέρνηση κατ’ αυτόν το τρόπο».

Μήνυμα Σαμαρά

Την πεποίθηση ότι η χώρα σε λίγα χρόνια θα έχει επιστρέψει σε συνθήκες οικονομικής ευημερίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα που απηύθυνε με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου προς του Ελληνες Αποστράτους Εφέδρους της Αυστραλίας. «Η Ελλάδα ξαναγεννήθηκε το 1821 μετά από αιώνες δουλείας. Και σήμερα αναγεννιέται μέσα από την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε «τότε κερδίσαμε την Ελευθερία μας από τον ξένο ζυγό. Σήμερα κερδίζουμε και εδραιώνουμε την Ελευθερία και τη δημιουργικότητα του λαού μας από την εξάρτηση της υπερχρέωσης και του δανεισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή