Ν.Δ.: αναταράξεις ενόψει ευρωψηφοδελτίου

Ν.Δ.: αναταράξεις ενόψει ευρωψηφοδελτίου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση που έχει ανοίξει στο παρασκήνιο για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας και το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαίνεται στο γαλάζιο παρασκήνιο, ενόψει και της λίστας των ευρωεκλογών. Η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των ευρωβουλευτών, πλέον μέσω σταυροδοσίας, μεταβάλλει, επίσης, τα δεδομένα επιλογής υποψηφίων: από τα εξειδικευμένα στελέχη και τους εκλεκτούς του εκάστοτε αρχηγού, αναζητούνται οι προβεβλημένοι που μπορούν να συλλέξουν σταυρούς ανά την Ελλάδα.

Στο καραμανλικό στρατόπεδο, η γραμμή στήριξης της κυβέρνησης είναι δεδομένη, ωστόσο τα στελέχη που επισκέπτονται τον πρώην πρωθυπουργό ζητώντας τη γνώμη του για το εάν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι για τις Βρυξέλλες βλέπουν τον κ. Κ. Καραμανλή να τους αναλύει τα, κατά τη γνώμη του, δεδομένα, χωρίς να καταλήγει σε ένα διά ταύτα. Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού απέχει από κάθε σενάριο έγκρισης ή απόρριψης υποψηφιοτήτων, καθώς είναι ο κ. Σαμαράς που ούτως ή άλλως έχει το αποκλειστικό προνόμιο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη του περιβάλλοντός του, «είναι σαφές ότι δεν θα στηρίξουμε τους υβριστές μας». Ποιοι περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία; Από την κ. Νίκη Τζαβέλλα, που κατά το παρελθόν έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στη διακυβέρνηση της Ν.Δ. ως συνεργαζόμενη με τον ΛΑΟΣ, μέχρι τους κ. Φ. Κρανιδιώτη και Γ. Κύρτσο.

Και οι τρεις, πάντως, είναι βέβαιοι υποψήφιοι και έχουν ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που με διαδοχικές παρεμβάσεις της, το τελευταίο διάστημα, εμμένει στην ανάγκη έκφρασης των μετριοπαθών ψηφοφόρων από τη Ν.Δ., φέρεται να έχει απορρίψει, πλέον, το ενδεχόμενο εμπλοκής της στην εκλογική διαδικασία. Η απόφασή της δεν αφορά μόνον στην προτίμησή της για μία θέση στη νέα Επιτροπή, αλλά και στο πολιτικό στίγμα που θα εκπέμπει το ψηφοδέλτιο.

Ενστάσεις τόσο για τη σταυροδοσία όσο και για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου έχει και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Η νυν ευρωβουλευτής διαψεύδει τις πληροφορίες περί συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, καθώς η τελευταία επαφή τους χρονολογείται πίσω στον Δεκέμβριο του 2012. Αρνείται, επίσης, ότι διαφωνεί με υποψηφιότητες όπως αυτή του κ. Φ. Κρανιδιώτη, αν και είναι δεδομένο ότι πολιτικά ουδεμία σύγκλιση υπάρχει μεταξύ τους. Η κ. Γιαννάκου κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, αναμένοντας ενδεχομένως μία κίνηση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου.

Σκληρός ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός για τις πέντε έδρες στις οποίες στοχεύει η Ν.Δ.

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι βέβαιος υποψήφιος, ενώ το «πράσινο φως» από το Μαξίμου φέρεται να έχει λάβει και ο κ. Κώστας Μουσουρούλης. Αμφότεροι θα εγκαταλείψουν τις έδρες τους σε Ηράκλειο και Χίο υπέρ των Γ. Δεικτάκη και Στ. Καρμαντζή, ενώ το ίδιο θα συμβεί εφόσον είναι υποψήφιες η νυν εκπρόσωπος του κόμματος Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, που θα έχει και τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού και η βουλευτής Β΄ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα. Μία ακόμη θητεία θα διεκδικήσει η κ. Ρόδη Κράτσα, ενώ έτοιμη να πέσει στη μάχη είναι και η πρώην βουλευτής Α΄ Αθήνας Ελίζα Βόζεμπεργκ, έχοντας ως ισχυρό χαρτί την αναγνωρισιμότητά της. Στη λίστα θα περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ενώ πληροφορίες θέλουν να συζητείται το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του νυν γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναζητηθεί άλλο στέλεχος, με αναφορές στην ΟΝΝΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή