«Oχι» ΣΥΡΙΖΑ σε περικοπές στα κόμματα

«Oχι» ΣΥΡΙΖΑ σε περικοπές στα κόμματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «κόκκινο πανί» αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων από 20 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι σε 10 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Βούτση (ΒΗΜΑ FM): «Θα το πολεμήσουμε με όλα τα μέσα». Ο κ. Βούτσης, αφού επισήμανε ότι η κρατική επιχορήγηση έχει ήδη μειωθεί κατά 65% (από τα 55 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ), χαρακτήρισε την επιπλέον μείωση «κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης». Πρόσθεσε, επίσης, ότι εφόσον η σχετική ρύθμιση προχωρήσει, τα κόμματα θα καταστούν «όμηροι σε sponsoring, το οποίο θα είναι μισό πάνω από το τραπέζι και ενδεχομένως μισό κάτω από το τραπέζι, δηλαδή θα έχουμε κόμματα αγορών».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων είναι να παραμείνει τουλάχιστον στα περσινά δεδομένα και να ενισχυθεί το πλαίσιο ελέγχου και διαφάνειας που διέπει τα οικονομικά των κομμάτων. Ο κ. Βούτσης μίλησε για προσωπική συμφωνία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ερήμην των κομμάτων τους. Αφησε, δε, αιχμές για τα χρέη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και προσωπικά για τον κ. Βενιζέλο, για τον οποίο είπε ότι έχει βάλει στο συρτάρι του τους φακέλους των έξι εταιρειών που διενήργησαν έλεγχο στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ «και τους έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα σύγκρουσης με τον κ. Παπανδρέου», προειδοποιώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σιωπήσει πλέον για τα ζητήματα αυτά.

Εν τω μεταξύ, η Κουμουνδούρου, με αφορμή τη δημοσίευση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εγγράφου στα αγγλικά, που αφορά εργασιακά ζητήματα, κατηγορεί την κυβέρνηση για σύναψη συμφωνίας με την τρόικα για «νέες μνημονιακές ρυθμίσεις» και με αίτηση που κατέθεσε στη Βουλή και υπογράφεται από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και το σύνολο της Κ.Ο., ζητεί την κατάθεση του συνολικού κειμένου, το οποίο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο των δύο προηγούμενων Μνημονίων».

Παράλληλα, αναφορικά με το σχέδιο του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ρυθμίσεις που «δεν αποβλέπουν στην ανακούφιση των δανειοληπτών, αλλά αποσκοπούν στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών». Αναφέρεται, δε, σε «επιμελώς καλυμμένη εκμετάλλευση της αδυναμίας και της ανάγκης για επιβίωση, που αντιμετωπίζουν οι εξαθλιωμένοι δανειολήπτες» και σε αναγκαιότητα «ανατροπής της κυβέρνησης» προκειμένου να ανατραπούν οι πολιτικές αυτές.

• Στο προχθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για τις υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται λανθασμένα ο κ. Νικήτας Κανάκης ως πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ πρόκειται για τον πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή