Σκληροί στο εδαφικό οι Τουρκοκύπριοι

Σκληροί στο εδαφικό οι Τουρκοκύπριοι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς σημαντική πρόοδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν πάντως εισέλθει σε θέματα ουσίας. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανελαστικοί σε ό,τι αφορά το εδαφικό. Σύμφωνα τόσο με δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερογλου όσο και μέσω του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, κ. Κ. Οζερσάι, στη διαπραγμάτευση επιμένουν στη φόρμουλα πως κανείς Τουρκοκύπριος δεν πρέπει να μετακινηθεί ως αποτέλεσμα της λύσης. Αυτό περιορίζει τις εδαφικές παραχωρήσεις στη νεκρή ζώνη της Αμμοχώστου, δηλαδή στα Βαρώσια. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Ανάν προέβλεπε και επιστροφή της Μόρφου, ενώ είχε συζητηθεί και η επιστροφή της Καρπασίας.

Από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κ. Κ. Οζερσάι και τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Α. Μαυρογιάννη φαίνεται επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται ως αφετηρία τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο ανάμεσα στον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ. Επιμένουν λοιπόν στην εκ περιτροπής προεδρία, στην οποία είχε συμφωνήσει ο κ. Χριστόφιας, ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη θέλει κάποια διευθέτηση στις προβλέψεις του Συντάγματος του 1960, δηλαδή Ελληνοκύπριο πρόεδρο και Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο. Πρόοδος φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ο κ. Οζερσάι προανήγγειλε εξελίξεις, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει. Οι κυπριακές πηγές παραμένουν επιφυλακτικές.

Οι κ. Μαυρογιάννης και Οζερσάι συναντήθηκαν χθες εκ νέου, ενόψει και της συνάντησης του προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Ερογλου την ερχόμενη Δευτέρα. Οι κ. Αναστασιάδης και Ερογλου θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες χωριστά με τον απερχόμενο ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αλ. Ντάουνερ.

Προς πώληση ισραηλινού αερίου σε Τουρκία

Εν τω μεταξύ και ανεξάρτητα από την πρόοδο στο Κυπριακό ή στη διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου (Noble Energy, Delek και Αvner) προετοιμάζονται για την πώληση αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Globes, περισσότερες από 10 προσφορές υπεβλήθησαν σε δημοπρασία για την εξαγωγή αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα στην Αθήνα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κ. Α. Λίμπερμαν είχε δηλώσει πως σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του φυσικού αερίου, τις αποφάσεις θα τις λάβει ο ιδιωτικός τομέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή