Διαφάνεια σε όλες τις εκλογικές δαπάνες

Διαφάνεια σε όλες τις εκλογικές δαπάνες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα διακινηθεί υποχρεωτικά το 95% των δαπανών και το 100% των εσόδων συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει τη διαφάνεια και την αποφυγή σπατάλης στις εκλογικές δαπάνες, καθώς και να καταπολεμήσει την ανακύκλωση «μαύρου» πολιτικού χρήματος. Πρόκειται για το ίδιο πλαίσιο, στην προσπάθεια μείωσης της εκλογικής κομματικής σπατάλης, που οδηγεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει νέα μείωση κατά 50% της εκλογικής επιχορήγησης των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, όπως παρουσίασε προχθές Κυριακή 23 Μαρτίου η «Κ».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία βασίζεται στον νόμο 3870/2010, κάθε συνδυασμός για τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές πρέπει να ανοίξει λογαριασμό σε ένα τραπεζικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα είτε στο όνομα του οικονομικού διαχειριστή (απαραίτητος εάν ο δήμος έχει πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων) είτε στο όνομα του επικεφαλής του συνδυασμού.

Οι καταθέσεις στους συγκεκριμένους λογαριασμούς μπορεί να γίνονται μόνο επώνυμα και με τη συγκατάθεση του υπεύθυνου του λογαριασμού. Το τραπεζικό ίδρυμα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ταυτότητας του καταθέτη και για την επιβεβαίωση της συναίνεσης του διαχειριστή. Οι καταθέσεις πρέπει να συνοδεύονται από πλήρη στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό δελτίου ταυτότητας και ΑΦΜ.

Οσον αφορά τα έσοδα των συνδυασμών, αυτά ορίζεται ότι μπορούν να προέλθουν μόνο από εισφορές φυσικών προσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρωστούν στους ΟΤΑ πάνω από 1.000 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση των συνδυασμών δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ και των υποψηφίων τα 500 ευρώ. Δεν επιτρέπεται ενίσχυση από ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ΜΜΕ και υπαλλήλους στους δήμους όπου κατέρχονται οι συνδυασμοί.

Το ανώτατο όριο δαπανών των υποψηφίων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ορίζεται με βάση συγκεκριμένο συντελεστή, σε συνάρτηση με τον αριθμό των κατοίκων της περιφέρειας ή του δήμου στον οποίο είναι υποψήφιος. Αντίστοιχα ισχύει και για τους συνδυασμούς, με συνολική προσπάθεια να κρατηθούν τα έξοδα σε χαμηλά επίπεδα.

Πέρα από την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού, συνολικά για τη διαχείριση των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων προβλέπεται η υποχρέωση τήρησης βιβλίου εσόδων – δαπανών, το οποίο θεωρείται από τη ΔΟΥ της έδρας της οικείας περιφέρειας ή του δήμου.

Δημοσιοποίηση

Ολα τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, εκτός εάν ο δήμος έχει πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων. Τα στοιχεία θα ελεγχθούν από την Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων. Εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις του νόμου, προβλέπονται κυρώσεις, ακόμα και έκπτωση των εκλεγμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή