Πρόταση δύο σημείων προς την τρόικα για τα φαρμακεία

Πρόταση δύο σημείων προς την τρόικα για τα φαρμακεία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Νέα διαπραγμάτευση για αλλαγές σε δύο επίμαχα μέτρα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων ήταν σε εξέλιξη έως χθες αργά το απόγευμα μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της τρόικας, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου και με «φόντο» τις απεργίες διαρκείας στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει οι φαρμακοποιοί. Χθες, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης απέστειλε πρόταση προς την τρόικα, η οποία εστιάζει σε δύο σημεία: σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ενός φαρμακοποιού να διαθέτει πλέον της μιας άδειας λειτουργίας φαρμακείου, το υπουργείο ζητεί να τεθεί ένα «πλαφόν» τεσσάρων αδειών για κάθε φαρμακοποιό, ενώ για τις συστεγάσεις φαρμακείων με εμπορικά καταστήματα, ζητεί να προστεθεί η υποχρέωση έκδοσης εντός τριών μηνών υπουργικής απόφασης η οποία θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών των συστεγάσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών «υπερβολικές» και τους κάλεσε να επανεξετάσουν τη στάση τους. Σημείωσε δε ότι οι διατάξεις που τελικά θα ψηφιστούν θα είναι με γνώμονα την επιβίωση των φαρμακείων και την προστασία των καταναλωτών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, πάντως, δεν ικανοποιείται από την πρόταση του υπουργείου, ακόμη κι αν γίνει τελικά δεκτή από τους πιστωτές. Αλλωστε, χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ επαναδιατυπώθηκε η απόφαση για συνέχιση επ’ αόριστον των απεργιών, με επανεξέταση των εξελίξεων την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που οδηγεί στην εξόντωση το φαρμακείο και την φαρμακευτική περίθαλψη, με απώτερο σκοπό τα φάρμακα να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Αυτό το σχέδιο δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί και ζητάμε την απόσυρση όλων των επίμαχων διατάξεων». Ειδικά ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ο ΠΦΣ αποδέχεται μόνο τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων, με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό, ωστόσο, να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό.

Ποσοστό «ασφαλείας»

Σκληρή γραμμή τηρεί και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, που χθες αποφάσισε επ’ αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων και κοινές κινητοποιήσεις με τους υπόλοιπους κλάδους που θίγονται από τις αλλαγές του πολυνομοσχεδίου. Οι φαρμακοποιοί της Αττικής εμφανίζονται διατεθειμένοι να ασκήσουν αντιπολιτευτική πίεση με κάθε τρόπο προς του βουλευτές που θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, μετατρέποντας –όπως επισημαίνουν– τα φαρμακεία τους σε «εκλογικά περίπτερα». Κατά τη διάρκεια τη απεργίας θα λειτουργούν φαρμακεία με ποσοστό «ασφαλείας» που θα ορίσει ο κάθε Σύλλογος. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι φαρμακοποιοί της Βόρειας Ελλάδας, ενώ μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή