Προς κατάργηση των τριετιών

Προς κατάργηση των τριετιών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σοβαρότερες, από τις αρχικώς εξαγγελθείσες, είναι οι μεταβολές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό και εκνευρισμό ακόμη και στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις τελικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, προβλέπεται όχι μερική –κατά 50%– αλλά πλήρης κατάργηση των προσαυξήσεων στις τριετίες. Ταυτοχρόνως, με άλλη διάταξη προωθείται η κατάργηση πόρων από τους οποίους χρηματοδοτούνται δεκάδες επικουρικά ταμεία, με αποτέλεσμα να βαθαίνει το πρόβλημα της βιωσιμότητάς τους, καθώς δεν είναι σαφές εάν και πώς θα αυξηθούν οι πόροι από ίδιες εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων. Το πρόβλημα αγγίζει ακόμη και τα Ταμεία που εξαιρέθηκαν από την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ, όπως είναι ο επικουρικός φορέας των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατ’ αρχάς για τις τριετίες, στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει αναφορά η οποία δημιουργεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο για την πλήρη κατάργησή τους. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο παρέμεναν «παγωμένες» στα υφιστάμενα επίπεδα για όλους όσοι λαμβάνουν τις προσαυξήσεις των τριετιών έως ότου η ανεργία μειωθεί στο 10%. Ωστόσο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωνε ότι η τρόικα συμβιβάστηκε με τη μείωση, μόνο κατά 50%, στις τριετίες για όσους μακροχρονίως ανέργους προσληφθούν. Ομως, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, φαίνεται ότι επιχειρείται η οριστική κατάργησή τους. Σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να επηρεαστεί δραματικά ο μισθός και των εργαζομένων που αμείβονται με τα κατώτατα όρια και έχουν προϋπηρεσία πάνω από 3 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Εξίσου σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στα επικουρικά ταμεία από την κατάργηση των πόρων που συμπλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων. Με εξαίρεση το αγγελιόσημο, καταργούνται ζωτικοί πόροι σχεδόν από όλα τα επικουρικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το ΤΑΔΚΥ, τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης χημικών, Εταιρειών Πετρελαιοειδών, ΕΥΔΑΠ, το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ΤΕΑΠ-ΕΡΤ, αρτοποιών, καθώς και το ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες (ΕΤΕΑ-ΤΕΑΠΑΕ), στο οποίο μάλιστα δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά. Για τα συγκεκριμένα Ταμεία η απώλεια των πόρων θα προκαλέσει αύξηση εισφορών και περαιτέρω μείωση συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή