Νέο γερμανικό «όχι» για τις αποζημιώσεις

Νέο γερμανικό «όχι» για τις αποζημιώσεις

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εληξε αυτό το θέμα». Με τη φράση αυτή ο κ. Γκ. Κριχμπάουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, κλιμάκωσε σε αυστηρό τόνο την αρνητική του τοποθέτηση, χθες στη Βουλή, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με επισημάνσεις Ελλήνων βουλευτών σχετικά με τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα από την Κατοχή. «Γνωρίζετε τη νομική θέση της Γερμανίας, την οποία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, ο κ. Γκάουκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι με την ενοποίηση της Γερμανίας έληξε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ακούγοντας προσεκτικά, γιατί ήμουν μάρτυς στις δηλώσεις του προέδρου Γκάουκ στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, δεν απεκόμισα την ίδια κατηγορηματική άρνηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων», έσπευσε να σχολιάσει ευγενικά μεν, πλην όμως με εξίσου κατηγορηματικό ύφος, ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Τραγάκης, που προήδρευε της χθεσινής συνάντησης Γερμανών και Ελλήνων βουλευτών στην αίθουσα της Γερουσίας. Και πρόσθεσε ότι συγκροτείται ειδική για την υπόθεση επιτροπή. Στο θέμα είχαν αναφερθεί οι κ. Επ. Μαριάς (ΑΝΕΛ) και Κ. Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ). Ο κ. Κριχμπάουμ, αναπτύσσοντας τη γερμανική θέση, αφού είπε ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «εκ μέρους της Γερμανίας διαπράχθηκαν δραματικές αδικίες», σημείωσε ότι η χώρα του «έδωσε πάρα πολλά, επένδυσε πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Για να προτρέψει, τέλος, τους Ελληνες –όπως ανέφερε– «να στρέψουν το βλέμμα, όχι στο χθες, αλλά προς το μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή