Πλήθος ανατροπών στη λειτουργία των φαρμακείων

Πλήθος ανατροπών στη λειτουργία των φαρμακείων

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Κατάργηση των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου –πλην των πληθυσμιακών–, δυνατότητα συστέγασης φαρμακείου με οποιοδήποτε κατάστημα, κατοχή πολλών αδειών ίδρυσης φαρμακείου από έναν φαρμακοποιό και πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου περιλαμβάνονται στις αλλαγές που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο –στη μορφή που είχε χθες όταν διανεμήθηκε στους βουλευτές– προβλέπει την κατάργηση διατάξεων προηγούμενων νόμων, με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει περισσότερες της μιας άδειες ιδρύσεως φαρμακείου και σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, ακόμη και με σούπερ μάρκετ. Επίσης, επιτρέπει σε μη αδειούχο φαρμακοποιό να κατέχει όποιο ποσοστό εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου και την υποχρέωση ενός φαρμακοπωλείου να έχει επιφάνεια από 30 τ.μ. και άνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι αλλαγές προβλέπονται και για τις φαρμακαποθήκες, μεταξύ των οποίων η άρση των περιορισμών ελάχιστου εμβαδού τους, αλλά και η υποχρέωση να έχουν απόθεμα φαρμάκων για να μπορούν να εφοδιάσουν πλήρως τουλάχιστον 15 φαρμακεία.

Αναφορικά με το ωράριο των φαρμακείων, προβλέπεται ότι όλα μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι απαραίτητο να δηλωθεί στους οικείους συλλόγους ή στην περιφέρεια ούτε να ταυτίζεται με αυτό των εφημεριών. Αντιθέτως, και τα δύο αυτά σημεία θα ισχύουν στην περίπτωση που ο φαρμακοποιός με διευρυμένο ωράριο θέλει να περιλαμβάνεται στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών των οικείων Φαρμακευτικών Συλλόγων. Τέλος, σχετικά με τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, απελευθερώνονται πλήρως οι τιμές πώλησής τους από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ δεν ισχύουν οι περιορισμοί για εκπτώσεις, το ποσοστό κέρδους φαρμακαποθηκών – φαρμακείων για τα συγκεκριμένα σκευάσματα κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τελικά, η τρόικα δεν δέχθηκε ουδεμία από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που πρότεινε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για πλαφόν στον αριθμό των αδειών που μπορεί να κατέχει ένας φαρμακοποιός, αλλά και για όρους στη συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα. Την άκαμπτη στάση της τρόικας επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις –πλην των πληθυσμιακών– για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων.

Σκληραίνουν οι φαρμακοποιοί

Σκληραίνει η αντιπαράθεση των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση εν όψει της επικείμενης ψήφισης των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν σε αλλαγές στα φαρμακεία.

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στον κλάδο ήταν και τα χθεσινά –μικρά μεν, πρωτόγνωρα δε– επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την πορεία των φαρμακοποιών της Β. Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ορισμένοι εκ των οποίων πέταξαν αντικείμενα κατά φαρμακείου που «έσπασε» την απεργία και άνοιξε, παρά τη γενική απαγόρευση. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες των ΜΑΤ για να προστατεύσουν το ανοιχτό φαρμακείο, αλλά ούτως ή άλλως το επεισόδιο έληξε γρήγορα.

Πάντως, η χθεσινή ημέρα της απεργίας χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των φαρμακείων, αλλά και τις αναμονές των πολιτών προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ειδικά στην Αττική, σε σύνολο 3.500 φαρμακείων άνοιξαν έως ποσοστό ασφαλείας μόλις 50 –αξίζει να σημειωθεί ότι τα εφημερεύοντα φαρμακεία συνήθως είναι περίπου 200–, ενώ οι φαρμακοποιοί που «έσπασαν» την απεργία δεν ξεπέρασαν τους 25. Ετσι, δημιουργήθηκαν ουρές στα ανοιχτά φαρμακεία από όσους πολίτες έπρεπε να προμηθευτούν εκτάκτως κάποιο σκεύασμα, είτε δεν είχαν «προετοιμαστεί» την Τετάρτη, όταν ήταν πλέον γνωστό ότι από το μεσημέρι και μετά τα φαρμακεία βάζουν λουκέτο. Σαφώς μεγαλύτερες «ουρές» αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου και όσο συνεχίζονται οι απεργίες.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όσο και οι περισσότεροι Σύλλογοι της χώρας μεταξύ των οποίων και της Αττικής, έχουν αποφασίσει απεργίες διαρκείας και επανεξέταση της στάσης τους την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου –πιθανότατα τη Δευτέρα– ανάλογα με τις εξελίξεις. Την ημέρα ψήφισης ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

«Κανένα δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να υπάρξει από τη δημιουργία καρτέλ και μονοπωλίων. Τέσσερα χρόνια μας κόβουν λίγο-λίγο και τώρα μας δίνουν τη χαριστική βολή», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Ο ίδιος σε δημόσια συνομιλία του με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη (MEGA) εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά του κ. Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και «κοροϊδία των φαρμακοποιών», καθώς όπως είπε, η συζήτηση των δύο πλευρών έως την ημέρα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου δεν συμπεριλάμβανε καμία από τις αλλαγές που τελικά εισάγονται προς ψήφιση. Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να εκβιάζεται, και σημείωσε: «υποστήριξα ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι συντεχνία και δεν είναι καρτέλ. Ελπίζω να μην έχω κάνει λάθος».

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί αντιδρούν εντόνως στην ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός των σούπερ μάρκετ και την αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων, ενώ ζητούν να μην ξεπερνά το ωράριο τις 48 ώρες εβδομαδιαίως και να διατίθενται τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο από φαρμακεία και με σταθερή χονδρική – λιανική τιμή.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή