Στο ΕΚΑΒ μεταφέρονται οδηγοί και πληρώματα ΕΣΥ

Στο ΕΚΑΒ μεταφέρονται οδηγοί και πληρώματα ΕΣΥ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταφορά των οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΣΥ στο ΕΚΑΒ προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις διατάξεις που περιέλαβε στο πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας, για τη μεταφορά του προσωπικού θα εφαρμοστεί πρόγραμμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας διάρκειας ενός μηνός, στο πρότυπο που εφαρμόστηκε πρόσφατα για τους εργαζομένους των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, το σύνολο των υπαλλήλων των κλάδων Δ.Ε. οδηγών, Δ.Ε. Τεχνικού (ειδικότητας οδηγών) και Δ.Ε. πληρωμάτων ασθενοφόρων, οι οποίοι κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τίθενται, αυτοδικαίως, από την έναρξη ισχύος του νόμου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το οποίο θα διαρκέσει ένα μήνα και εν συνεχεία οι εργαζόμενοι μετατάσσονται/μεταφέρονται, μετά αίτησή τους, σε οργανικές θέσεις που θα συσταθούν στον κλάδο πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Οι αιτήσεις αποδοχής της θέσης υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους εντός επτά εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων (διαθεσιμότητας). Οι μετατασσόμενοι/μεταφερόμενοι στο ΕΚΑΒ υπάλληλοι οφείλουν εντός επτά εργάσιμων ημερών να παρουσιαστούν στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα υποδοχής για να αναλάβουν υπηρεσία. Σε αντίθετη περίπτωση, απολύονται αυτοδικαίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πολύτεκνους, κ.ά. η περίοδος διαθεσιμότητας είναι μειωμένη στις 15 ημέρες.

Η εξέλιξη αυτή πάντως αιφνιδιάζει τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που –κατά δήλωσή τους– είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας ότι το θέμα της διαθεσιμότητας των περίπου 650 οδηγών του ΕΣΥ είχε «παγώσει». Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συζήτηση ήταν σε εξέλιξη το περασμένο φθινόπωρο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία κ. Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στην «Κ» προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι η μεταφορά των οδηγών στο ΕΚΑΒ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τα νοσοκομεία θα διαλυθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οδηγοί νοσοκομείων έχουν αρμοδιότητα για μεταφορά φαγητού, ιματισμού, μονάδων αίματος ακόμα και εσωτερικές διανομές ιδιαίτερα κρίσιμες σε νοσοκομεία, όπως π.χ. το «Σωτηρία» που λειτουργούν με «περίπτερα» σε μακρινές αποστάσεις το ένα με το άλλο. Αυτές τις αρμοδιότητες, όπως επισημαίνει, σαφώς δεν μπορεί να τις αναλάβει το ΕΚΑΒ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή