Σειρά ρυθμίσεων για να διευκολυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις

Σειρά ρυθμίσεων για να διευκολυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σειρά ρυθμίσεων που διευκολύνουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιέχει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις εφαρμοστικές διατάξεις της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται διατάξεις που διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις στον Ελληνικό Ιππόδρομο, των μεγάλων και μικρότερων λιμένων της χώρας, των σιδηροδρομικών μεταφορών, τις αξιοποιήσεις ακινήτων κ.ά. Επίσης, στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία εδώ και πολλούς μήνες.

Για παράδειγμα, η απαλλαγή φόρου από το εισόδημα που προκύπτει από την κατοχή μέχρι τριών δρομώνων αλόγων, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ και την εκχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος που εκκρεμεί σχεδόν ένα χρόνο μέχρι σήμερα. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνονται διατάξεις για τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την αποκρατικοποίηση των μεγάλων, αλλά και των μικρότερων λιμένων της χώρας. Επίσης, οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για την επιστροφή της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ στο Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε. για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτηρίζονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο αποκτά νέα εργαλεία αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του, όπως για παράδειγμα η έκδοση νέων μετοχών, η έκδοση μετατρέψιμων τίτλων σε μετοχές, η διάθεση μετοχών μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών (book building), η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται δημόσιες προτάσεις εξαγοράς μετοχών κ.ά. Επίσης παρέχεται συναρμοδιότητα στην αξιοποίηση των τουριστικών και των άλλων λιμένων της χώρας, στα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας. Ειδικότερα, τις συμβάσεις παραχώρησης των τουριστικών λιμένων (π.χ. της Επιδαύρου) συνυπογράφει ο υπουργός Τουρισμού, ενώ τις συμβάσεις παραχώρησης των εμπορευματικών λιμένων (π.χ. Ηγουμενίτσας) συνυπογράφει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θα μπορεί να λειτουργεί έως και έξι μήνες, χωρίς την παρουσία του προέδρου του ή του διευθύνοντος συμβούλου. Στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, τα καθήκοντά του ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος και στην περίπτωση παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου, τα καθήκοντά του ασκούν τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή