Οξεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ στο πολυνομοσχέδιο

Οξεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ στο πολυνομοσχέδιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «προάγγελο του νέου Μνημονίου που σχεδιάζουν για μετά τις ευρωεκλογές» αντιμετωπίζουν το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του προκαλεί αναταράξεις η προχθεσινή τοποθέτηση του κ. Γ. Δραγασάκη στη Βουλή. Ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε Γερμανούς βουλευτές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή και πολιτική δύναμη διατεθειμένη να συνομιλήσει με τους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση εντός της Ευρωζώνης, ενώ επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζει ότι «η κρίση είναι δική μας».

Οι αναφορές Δραγασάκη δεν ήχησαν ευχάριστα στην εσωκομματική αντιπολίτευση, που επέλεξε, ωστόσο, να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του, χθες, (REAL FM) απέφυγε να σχολιάσει την τοποθέτηση Δραγασάκη ευθέως, έδωσε όμως τη δική του εκδοχή για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως στροφή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στις αποφάσεις του». Η δε τοποθέτησή του ήταν σαφώς αποκλίνουσα από τις απόψεις που διατύπωσε ο κ. Δραγασάκης. «Καταλαβαίνουμε όλοι στο κόμμα ότι η πορεία μας προς την κυβέρνηση εξαρτάται από την επιμονή και τη συνέπειά μας σε έναν ριζοσπαστικό δρόμο, που είναι ο μόνος που μπορεί να ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια της», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι «η πιο ρεαλιστική πρόταση για την οικονομία είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις συνεδριακές αποφάσεις και τις προγραμματικές θέσεις». Αν και ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε στη θέση του να μη σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης, η αναφορά του σε «ριζοσπαστικό δρόμο», που παραπέμπει σε συγκρουσιακές επιλογές και τακτικές έναντι των δανειστών, είναι σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από το μήνυμα συνεργασίας και υπευθυνότητας που εξέπεμψε προς τους Γερμανούς βουλευτές ο κ. Δραγασάκης. Επίθεση κατά του τελευταίου εξαπέλυσε εξάλλου το Σχέδιο Β του κ. Αλέκου Αλαβάνου, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «προσβολή για τον ελληνικό λαό και όνειδος για την ελληνική Βουλή».

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι κινείται στη λογική «της εσωτερικής υποτίμησης, του εργασιακού μεσαίωνα, της διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της εύνοιας σε μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα».

Η κριτική του κατά της κυβέρνησης εστιάζεται, επίσης, στην άποψη ότι στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δεν υπαγορεύονται από την τρόικα, «αλλά την ξεπερνούν, για να προωθήσουν μέτρα που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα αδιαφορώντας για την καταστροφή του παραγωγικού ιστού και την ισοπέδωση των ελεύθερων επαγγελματιών». Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί, επίσης, το δικαίωμα της κυβέρνησης «να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία που οδηγεί στην περαιτέρω καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή