Πάπας Φραγκίσκος: «Σοφός ο Κ. Παπούλιας»

Πάπας Φραγκίσκος: «Σοφός ο Κ. Παπούλιας»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θερμό κλίμα διεξήχθη χθες στο Βατικανό η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν εφείσθη χαρακτηρισμών για τον κ. Παπούλια, δηλώνοντας μάλιστα: «Συγχαρητήρια για τον Πρόεδρό σας. Είναι ένας σοφός άνθρωπος».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία κράτησε σαράντα λεπτά (καθ’ υπέρβασιν των δεκαπέντε λεπτών που προβλέπει το πρωτόκολλο για συνομιλίες του Ποντίφικα με αρχηγούς κρατών και επικεφαλής κυβερνήσεων), ο κ. Παπούλιας απηύθυνε στον Πάπα πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα για να λάβει την απάντηση ότι κάτι τέτοιο «θα του άρεσε πολύ».

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα. Ο κ. Παπούλιας δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο ένα βιβλίο για την Ορθοδοξία και έλαβε από τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ένα μικρό χάλκινο ανάγλυφο και ένα βιβλίο με αποστολικές ομιλίες του. «Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα και εγκάρδια συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας», είπε ο κ. Παπούλιας και συμπλήρωσε: «Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα τα οποία άπτονται της περιοχής μας και της περιφέρειας. Νομίζω ότι είναι ένας πεφωτισμένος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας με εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία, την οποία εκφράζει και στους λόγους του. Νομίζω ότι είναι ένας Πάπας της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Χαρακτήρισε επίσης εγκάρδιο το κλίμα στη συνάντηση και ανέφερε πως ο Πάπας Φραγκίσκος περιέγραψε τη ζωή του με λεπτομέρειες, από τα 13 έτη του στην Αργεντινή, όταν ξεκίνησε να εργάζεται προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του. «Ενας νέος, ένα παιδί, που περνάει αυτές τις δυσκολίες», παρατήρησε ο κ. Παπούλιας, «γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητος στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς». Ο κ. Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν.

Εν συνεχεία ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με τον οποίο εγκαινίασαν μαζί χθες το βράδυ την έκθεση υπό τον τίτλο «Κλασική εποχή και Ευρώπη. Το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας», στο προεδρικό μέγαρο στον Κυρηνάλιο Λόφο.

Η επίσημη επίσκεψη του κ. Παπούλια στη Ρώμη ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν και έγινε δεκτός από την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι. «Υστερα από την τελευταία συνάντηση με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής στην Αθήνα, τον περασμένο Νοέμβριο, συνέβησαν πολλά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιεραρχώντας ως σημαντικότερο από αυτά «την εκλογή του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θέλει να αλλάξει πολλά πράγματα και του ευχόμαστε να πετύχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή