Νύχτα εμπλοκής με το γάλα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιαστική εμπλοκή, και μάλιστα σε επίπεδο υπουργών, ανέκυψε μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων στο παρά ένα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διαφώνησε με τη διατύπωση της διάταξης που αφορούσε το παστεριωμένο γάλα και αξίωνε την αλλαγή της, προκειμένου να προσυπογράψει το νομοσχέδιο.

Για την απεμπλοκή υπήρξαν επαφές σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τσαυτάρης εκλήθη στο Μαξίμου όπου και είχε μακρά συνομιλία με τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ενώ το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο βρίσκονταν οι Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης, βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες προς αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης.

Εν τέλει, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, από το γραφείο του πρωθυπουργού δόθηκε η πληροφορία ότι, παρά τις αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής, το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή.Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 13.00 σήμερα από τις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής – Εμπορίου και 24 ώρες αργότερα θα εισαχθεί στην ολομέλεια για να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε ονομαστική ψηφοφορία.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σχετικά με το γάλα έγιναν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική κυβέρνηση διαμηνύθηκε από τον κ. Ματία Μορς πως η υιοθέτηση περιορισμών που υπερβαίνουν την κοινοτική νομοθεσία στη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου, όπως αυτοί που διακινούνταν από παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνιστά λόγο ακύρωσης του συνόλου της συμφωνίας! Άλλωστε, η πλευρά της Κομισιόν ήταν η επισπεύδουσα ως προς την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κατά το τελευταίο κύκλο διαπραγμάτευσης μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης. Επιβεβαιώθηκε, έτσι, η θέση του Μαξίμου ότι η συμφωνία είναι αδιαίρετη και δεν υπόκειται σε μείζονες αλλαγές, ενώ είναι σαφές ότι οι όποιες αναδιατυπώσεις στο τελικό σχέδιο νόμου τελούν υπό την προηγούμενη έγκριση της τριμερούς.

Ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το μήνυμα που εστάλη την Πέμπτη, τόσο για τις προοπτικές της χώρας (σ.σ. έξοδος στις αγορές, ρύθμιση χρέους, απαλλαγή από τα Μνημόνια) όσο και για την ευθύνη που επέδειξαν και επιδεικνύουν οι βουλευτές, υπήρξε ιδιαιτέρως ισχυρό. Στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, όχι όμως και εφησυχασμός, ότι η αυριανή δοκιμασία θα είναι, εν τέλει, χωρίς απώλειες για τους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης. Μάλιστα, εκτιμούν ότι αριθμητικά η πλειοψηφία θα εμφανιστεί ενισχυμένη, καθώς αναμένεται να υπερψηφίσουν και οι κ. Ανδ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης πυροδοτώντας σενάρια για επικείμενη είσοδο του προέδρου της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» στην κυβέρνηση.

Ενστάσεις και νωρίτερα

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία, οι εντάσεις δεν έλειψαν και κατά τη χθεσινή ημέρα και απαιτήθηκε η διεξαγωγή έκτακτης σύσκεψης στο Μαξίμου, το μεσημέρι της Παρασκευής, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, προκειμένου να διευθετηθεί το ανοικτό μέτωπο με την απομείωση των αποζημιώσεων για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Το Μαξίμου βρέθηκε αντιμέτωπο με την πρωτοβουλία βουλευτών που συγκέντρωναν υπογραφές, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης. Στη μακρά σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του κ. Δ. Σταμάτη και κάποιων εκ των αντιδρώντων, αφενός επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση του κ. Σαμαρά να περάσει η ρύθμιση, αφετέρου εγκρίθηκαν επιμέρους αλλαγές που, εκτιμάται πως, θα οδηγήσουν στην υπερψήφισή της.

Διαγκωνισμοί υπήρξαν και για το γάλα νωρίτερα την Παρασκευή, καθώς η τελική διατύπωση της διάταξης σχετικά με τον έλεγχο της διάρκειας ζωής του γάλακτος δίχασε τα επιτελεία Χατζηδάκη – Τσαυτάρη. Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ήθελε να υπάρχει προέγκριση των υπηρεσιών του για τη διάρκεια του παστεριωμένου (σ.σ. κάτι που θα προκαλούσε την αντίδραση της τρόικας), ενώ αντιθέτως το Ανάπτυξης και, εν τέλει, το Μαξίμου προέκριναν οι έλεγχοι να διεξάγονται, όπως για όλα τα τρόφιμα, από τον ΕΦΕΤ.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αντιμετωπίζουν την ολοκλήρωση της αυριανής κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως εφαλτήριο ανάπτυξης σειράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Η έγκριση εκταμίευσης της δόσης, την Τρίτη στο Eurogroup της Αθήνας, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο Eurogroup του Μαΐου, και η έξοδος στις αγορές κυριαρχούν στον τομέα της οικονομίας. Σε αυτό το οικονομικό υπόβαθρο, ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να στηρίξει και σειρά θεσμικών και πολιτικών πρωτοβουλιών ενόψει της διπλής κάλπης του προσεχούς Μαΐου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή