Οι επαναστάτες της… καρδάρας

Οι επαναστάτες της… καρδάρας

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μικρή μας ιστορία, θα ταίριαζε καλύτερα ένα μαγικό λυχνάρι παρά ένα μπουκάλι γάλα. Το οποίο, μόλις η τρόικα το έτριψε, ξεπετάχτηκαν ενοχλημένα τα βουλευτικά πνεύματα, έτοιμα να πραγματοποιήσουν όλες τις ευχές του ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να κάνουν το… αγροτικό τους επαναστατώντας και αρνήθηκαν κατηγορηματικά να ξαναμπούν στην μποτίλια της κυβερνητικής συναίνεσης ό,τι γαλακτώδη επιχειρήματα και αν είχε ο Κ. Χατζηδάκης για το «φρέσκο» γάλα, που πωλείται σαν χρυσό στους δύστυχους καταναλωτές.

Από τη στιγμή που οι βουλευτές απογαλακτίστηκαν, ξεκίνησαν να συναγωνίζονται ποιος θα παραστήσει πιο πειστικά τη μύγα μέσα στο κυβερνητικό γάλα. Πρώτος ο Ι. Τζαμτζής, που όταν τον ρώτησαν «μήπως είστε λαγός της κυβέρνησης;» απάντησε «λαγό 135 κιλά έχετε ξαναδεί;». Υστερα, ο Γ. Βλάχος, που ξεσπάθωσε φωνάζοντας «και υπουργό και Πάπα της Ρώμης να μου πουν ότι θα με κάνουν, εγώ δεν ψηφίζω!» και ο Θ. Μωραΐτης που γιόρτασε την 25η Μαρτίου λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα ο Ελληνας βουλευτής να σηκώσει ανάστημα!». Και τελευταίος ο Μ. Κασσής, ο άνθρωπος που παλαιότερα περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ με τη φράση «θα το βρει κάποια στιγμή η γκαβή το αρνί…» και κέρδισε από νωρίς τις βουκολικές εντυπώσεις. Αυτή τη φορά, σε μια νέα ρουστίκ έμπνευση, ο κ. Κασσής ξεκίνησε το μικρό του μονόπρακτο σαν την Αννα Βαγενά στο «Γάλα» φωνάζοντας «υποφέρω! Περνάω δύσκολα! Ανάθεμα την ώρα που αποφάσισα να στηρίξω αυτήν την κυβέρνηση!» και κατέληξε σαν τον λεγεωνάριο στο Γαλατικό χωριό κλαυθμυρίζοντας που «θα με διαγράψει ο Βενιζέλος… Αλλά χάρη θα μου κάνει».

Ο μόνος που στιγμιαία πήγε να επισκιάσει το μελόδραμα ήταν ο Μ. Χαρακόπουλος. Ως τέκνο του λαρισινού κάμπου, ο υφυπουργός σήκωσε μπαϊράκι, φοβερίζοντας τους τσοπάνους του κυβερνητικού σχήματος με παραίτηση από το μαντρί της πλειοψηφίας. Τελευταία στιγμή τον επανέφερε σαν άλλο τσοπανόσκυλο ο Τ. Μπαλτάκος, πείθοντάς τον να μην πηδήξει τον κυβερνητικό φράχτη. Γιατί προφανώς του εξήγησε πως δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεκινήσεις την κυβέρνηση του βουνού. Πόσο μάλλον την κυβέρνηση του Νουνού…

Η ζημιά, όμως, είχε ήδη γίνει: το κυβερνητικό μπλοκ άρχισε την αναζήτηση ψήφων σε άλλους γαλαξίες. Εκεί που κελαϊδάει ελεύθερος ο Χ. Αηδόνης, εκεί που αγορεύει ο Μ. Ανδρουλάκης, εκεί που ζουν ειρηνικά τα επαναστατημένα σοσιαλιστικά πρόβατα που δεν φαγώθηκαν ακόμη από τον λύκο των εκλογών. Μόνο που, παρά τις ελπίδες του Ευ. Βενιζέλου πως τουλάχιστον ο Α. Λοβέρδος θα πιει μαζί του ώς το τέλος της ψηφοφορίας το πικρό, λευκό ποτήρι, ακόμη και αυτός «δεν ψηφίζω!» απάντησε και το γάλα έκοψε αιφνιδιαστικά. Αλλά όπως λέει και το αγγλικό ρητό, το οποίο ο Κ. Χατζηδάκης πρέπει να έμαθε στο Κεντ όπου σπούδασε, «δεν ωφελεί να μην κλαις πάνω από το χυμένο γάλα». Εκείνος μαζί με τους συναδέλφους του στην κυβερνητική τρέλα, που παιδιόθεν είχαν βουκολική καθοδήγηση Αβέρωφ προελεύσεως Μετσόβου, αποφάσισαν να επενδύσουν στους επαναστατημένους βουλευτικούς μύκητες και να μετατρέψουν το γάλα σε τυρί. Ή, πιο συγκεκριμένα, σε «τυράκι», με το οποίο θα σύρουν τους αντάρτες της Βουλής ώς τη φάκα της ψηφοφορίας.

Και έτσι, καθώς η τρόικα καιροφυλακτούσε μη γίνει καμία αλλαγή στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, η κυβέρνηση πήρε «κανονάκι» φτιάχνοντας ολόκληρο… βιογραφικό σημείωμα για το γάλα, που τελικά θα αντέχει είτε 2 είτε 5 είτε 7 είτε 11 ημέρες. Και αν ύστερα από όλα αυτά αρνηθεί κανείς βουλευτής να ψηφίσει, δεν αποκλείεται να καταλήξει ακόμα και σε μορφή ροκφόρ. Γιατί με τη συνεδρίαση του Eurogroup αυτή την Τρίτη να συμπίπτει με την Πρωταπριλιά, ποιος θα πιστέψει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών αν βγει να πει πως «τελικά δεν συμφωνήσαμε για το γάλα και δεν θα πάρουμε την πρώτη δόση από τα 10 δισ. ευρώ»;

Οπότε, παρά τη δυσανεξία τους στο γάλα, οι επαναστατημένοι εκπρόσωποι του έθνους τελικά θα πάνε στην ψηφοφορία της Κυριακής, αν όχι παστεριωμένοι, τουλάχιστον ομογενοποιημένοι. Ολα δείχνουν πως ο λαγός των 135 κιλών, ο μελλοντικός Πάπας της Ρώμης, ο υπουργός που σήκωσε ανάστημα και οι άλλοι αντάρτες γάλακτος θα ακολουθήσουν την… γκαβή που μπορεί να μη βρήκε το αρνί, αλλά βρήκε τον δρόμο της προς το κυβερνητικό μαντρί. Και το νομοσχέδιο θα περάσει – έστω με μερικούς λεκέδες από γάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή