ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα παρούσα στην καταστροφή χημικών της Συρίας

i-ellada-paroysa-stin-katastrofi-chimikon-tis-syrias-2014472

Με τη συμμετοχή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα παρακολουθεί τη διαδικασία, θα διεξαχθεί η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, σε επιστολή του προς τους φορείς της Κρήτης, οι οποίοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες εν όψει της επιχείρησης.

Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος, η εν πλω υδρόλυση, η οποία θα γίνει από αμερικανικό πλοίο, «θα διεξαχθεί υπό πλήρη διεθνή έλεγχο». Ο υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι «ήδη ζητήθηκε συμμετοχή στην επιχείρηση ελληνικού πλοίου, το οποίο θα ακολουθεί το αμερικανικό σκάφος. Το πλοίο αποφασίσθηκε να διατεθεί από το Πολεμικό Ναυτικό».

Υπάρχει συμφωνία

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή ελληνικού πλοίου στην επιχείρηση, όποτε γίνει και αν ζητηθεί. Το Πολεμικό Ναυτικό θεωρεί ότι η αποστολή θα είναι συνοδευτική.

Πηγές του ΓΕΝ ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει τον τύπο του πλοίου και επισήμαιναν ότι δεν έχει ακόμα σχηματοποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας διενεργείται σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, από τον συνδεδεμένο Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ). «Ο ΟΗΕ, ο ΟΑΧΟ, οι ΗΠΑ και όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις διαβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να ριφθεί στη θάλασσα», τονίζει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος καταλήγει ότι «θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια αρνητική συζήτηση στη διεθνή τουριστική αγορά, όταν αλλά μεσογειακά κράτη δεν θέτουν καν το θέμα».