Αλλαγή σελίδας με το πολυνομοσχέδιο

Αλλαγή σελίδας με το πολυνομοσχέδιο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφοφορία-ορόσημο για αλλαγή σελίδας στην πορεία της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά σημειώνουν πως υπό την αίρεση ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θα βγει αλώβητη από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά μια αλληλουχία θετικών ειδήσεων μέχρι τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο σχετικός σχεδιασμός έχει εκπονηθεί ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, πριν και όχι μετά τις ευρωεκλογές. Πάντως, επικρατέστερο σενάριο παραμένει οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η κυβέρνηση δεν υφίσταται ιδιαίτερη «πίεση» στην πορεία προς τις κάλπες: πληροφορίες αναφέρουν πως δημοσκοπικά η Ν.Δ. έχει επί της ουσίας εκμηδενίσει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η «Ελιά» σταθεροποιείται σε ποσοστά που δύσκολα μπορεί να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου.

Ειδικότερα, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει σε ένα πλέγμα οικονομικών, διεθνών, κοινωνικών και θεσμικών κινήσεων:

–  Στο οικονομικό πεδίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η έξοδος της χώρας στις αγορές για την άντληση ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου -ακόμη και πριν από το Πάσχα- με επιτόκιο λίγο πάνω από το 5%. Επίσης, θετικό αντίκτυπο θα έχουν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank που θα δρομολογηθεί μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και η επικείμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας για το «Ελληνικό».

–  Σε σχέση με τη διεθνή θέση της χώρας, καθοριστικής σημασίας θεωρείται η απόφαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου, που θα δρομολογήσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μέσω παράτασης λήξεων και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα πριν από το Πάσχα, είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης της κυβέρνησης και του κ. Αντ. Σαμαρά αν και καθώς η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, η μεταξύ τους συνάντηση δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τις αρχές Μαΐου.

–  Σε θεσμικό επίπεδο θα υπάρξουν ανακοινώσεις ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για δραστική περικοπή στη χρηματοδότηση των κομμάτων παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει για το 2014 τακτική χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ -από 20 εκατ. πέρυσι- ενώ 3,5 εκατ. θα μοιραστούν τα κόμματα, ως έκτακτη εκλογική επιχορήγηση λόγω των ευρωεκλογών.

–  Στο κοινωνικό πεδίο η κυβέρνηση επενδύει στην διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο ανασχηματισμός

«Κλειδί» για την πραγματοποίηση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται η ανακοίνωση της μετακίνησης του υπουργού Οικονομίας Γ. Στουρνάρα σε άλλη κορυφαία θέση εντός ή εκτός Ελλάδος.

Η αποχώρηση του κ. Στουρνάρα με τα εύσημα ότι κατά τη θητεία του όχι μόνον συνέβαλε στην αποτροπή της χρεοκοπίας, αλλά πέτυχε να παραδώσει την ελληνική οικονομία με πρωτογενές πλεόνασμα και με πρόσβαση στις αγορές, θα σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από τη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής σ’ αυτήν της ανάπτυξης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να «σπάσει» στα δύο, με τον κ. Στ. Παπασταύρου να αναλαμβάνει τον τομέα της χάραξης της οικονομικής πολιτικής και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και την τρόικα και τον κ. Χρ. Σταϊκούρα το σκέλος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των εσόδων.

Κατά ένα εναλλακτικό σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τους κ. Παπασταύρου και Σταϊκούρα να αναλαμβάνουν τα προαναφερθέντα καθήκοντα, αλλά ως αναπληρωτές υπουργοί. Σε περίπτωση ανασχηματισμού προεξοφλείται, παράλληλα, ότι θα αξιοποιηθούν στελέχη που θα μπορούν να δώσουν στους κυβερνητικούς εταίρους πρόσθετα «όπλα», καθώς η χώρα θα οδεύει προς την προεδρική εκλογή του Μαρτίου του 2015, όπως οι κ. Μ. Βορίδης και Ανδρ. Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή